19/10/2021

25.000 deelnemers op Klimaatmars in Brussel: ‘Politici moeten hun huiswerk doen’

Tiktak de klok tikt. De coronacrisis lijkt ten einde, maar de klimaatcrisis is niet langer een ver-van-ons-bedshow. Op zondag 10 oktober vond daarom in Brussel ‘Back To The Climate’ plaats, de eerste grote klimaatmars sinds 2019. 

Aan de vooravond van de Europese top en de VN-Klimaatconferentie in Glasgow riep de KlimaatCoalitie op om weer samen te komen voor het klimaat. Meer dan 25.000 mensen kwamen die dag terug op straat. De menigte pleitte voor een krachtiger klimaatbeleid en een Belgische Green New Deal. De KlimaatCoalitie stelde zelf al honderd oplossingen voor om de overheid een handje te helpen, want het is tijd dat de politici hun huiswerk doen.

De mars startte aan het Noordstation en liep via de Kleine Ring, de Wetstraat, Schuman en eindigde in het Jubelpark. Daar verzamelde de massa zich om te luisteren naar speeches en muziekoptredens.

Onder de deelnemers zaten ook vele studenten. Zij wilden met de mars laten zien dat ze tijdens de coronacrisis niet zijn blijven stilzitten. Klimaatactiviste Anuna De Wever kondigde dan ook meteen een nieuwe spijbelactie aan die zal plaatsvinden op 22 oktober in Gent en Louvain-La-Neuve.

Bekijk hieronder de reportage over de klimaatmars in Brussel:

Tekst en reportage: Abigaël Dewit en Marijs Biebuyck
Foto: © Abigaël Dewit en Marijs Biebuyck