28/10/2021

26ste editie van de klimaattop gaat zondag van start: ‘Het tij valt nog te keren’

Dat het niet goed gaat met ons klimaat is een feit. Wereldleiders komen samen op 31 oktober in Glasgow, Schotland, voor de klimaatconferentie van de Verenigde Naties, die twee weken zal duren. Het doel is om maatregelen te nemen die de opwarming van de aarde zo veel mogelijk beperken. ‘Ik verwacht dat de ambities die de verschillende landen hebben, aangescherpt zullen worden’, zegt klimaatonderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel, Lander Van Tricht.

Een verbod op diesel, benzine en steenkool, meer bossen planten dan omhakken en een grotere financiële steun voor klimaathulp: dat staat er op de planning tijdens deze klimaatconferentie. Tijdens het klimaatakkoord van Parijs zes jaar geleden wilden de wetenschappers en politici de opwarming van de aarde beperken tot 1,5 graden, maximaal 2. ‘Uit de laatste resultaten van wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we die grens tussen 2030 en 2040 gaan overschrijden’, laat Van Tricht weten. ‘Met de doelstellingen die we nu hebben, bereiken we tegen 2100 een opwarming van 2,7 graden.’

Klimaatonderzoeker en weerexpert aan de Vrije Universiteit Brussel. © Lander Van Tricht

Grote gevolgen

Wanneer de temperatuur stijgt, worden de extremen op aarde groter. Legt Van Tricht uit: ‘Het verschil tussen die 1,5 en 2 graden lijkt klein, maar de gevolgen zijn groot. Er zullen zwaardere orkanen, grotere bosbranden, meer stormen en meer droogtes komen. Door de temperatuursverhoging gaan deze exponentieel toenemen. Die halve graad heeft dus echt een aanzienlijk verschil op onze aarde. De extremen die we nu al zien, zullen nog iets extremer worden want die temperaturen gaan sowieso nog een aantal tienden blijven verder stijgen, ongeacht de maatregelen die we nu gaan nemen. Daar zit een vertragend effect op. Tegen het einde van de eeuw en de volgende eeuwen zullen die iets meer gaan afnemen, maar dat hangt ook af van wat we de volgende jaren gaan doen.’

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door NWS (@nws.nws.nws)

De trein van verbetering

Toch is het nog niet te laat voor onze planeet, maar dan moeten we nu wel in actie schieten. ‘Alle landen zijn het er over eens dat de ambities die tijdens het akkoord van Parijs gemaakt werden, strenger moeten. Er is een groot verschil tussen wat ze willen doen en wat er uiteindelijk van komt. De ambities zijn soms iets te ambitieus. Wanneer ze iets strikter worden dan de vorige doelstellingen, gaan we de goede richting uit. Ik denk dat het tij nog te keren valt. Binnen de meeste landen is er een goede tendens aanwezig en die lijkt zich de volgende maanden en jaren versneld door te zetten. De trein van verbetering lijkt nu wel vertrokken.’

‘Ik denk dat iedereen van ons een bijdrage kan leveren door erin te geloven’, laat Van Tricht weten. ‘Zo kan er een beweging op gang gebracht worden die het land en de politici aanzet die maatregelen op veel grotere schaal te gaan doorvoeren. Iets wat heel belangrijk is, is een goede isolatie in ons huis. Veel warmte gaat via de muren en daken naar buiten. Onze daken in België zijn onvoldoende geïsoleerd. Anderzijds zijn de manieren waarop we ons verplaatsen en ons energieverbruik ook belangrijk. Dat zijn de meest gekende zaken die een effect kunnen hebben.’

Tekst: Helena Van Lierop, eindredactie: Jolien Pollet
Afbeelding: Mika Baumeister via Unsplash