18/10/2021

Hongaarse voorverkiezingen: outsider Marki-Zay neemt het in 2022 op tegen Viktor Orbán

De Hongaarse stemmen uit de voorverkiezingen zijn gisteren geteld waarna de oppositie zich heeft verenigd achter kandidaat-premier Peter Marki-Zay. Deze onafhankelijke politicus kwam als eerste uit de bus en zal het volgend jaar dus opnemen tegen zittend premier Viktor Orbán (Fidesz).

Marki-Zay is sinds 2018 burgemeester van een stadje dat leest als een tongbreker: Hódmezövásárhely. Tijdens de voorverkiezingen gold hij als outsider, want hij was de enige kandidaat die zonder partij opkwam en behaalde met een derde plaats slechts een mager resultaat in de eerste ronde. Niettemin won de katholiek en vader van zeven in de run-off dan toch onverwacht van de socialistische kandidate Klára Dobrev. Wat betreft politieke overtuiging staat Marki-Zay bekend als conservatief hoewel dit relatief is vergeleken met regeringspartij Fidesz.

Niet van een leien dakje

Orbán zetelt al bijna tien jaar als Hongaars premier, hem van de troon stoten zal niet van een leien dakje gaan. Dit is echter de eerste keer dat hij het tegen een verenigde oppositie moet opnemen. Marki-Zay is van plan om het Hongaarse beleid stevig bij te sturen met onder andere een toleranter beleid tegenover homoseksualiteit en migratie. Verder kruist men ook binnen de EU de vingers, want de uitdager is een voorstander van meer Europese integratie, democratie en de rechtsstaat.  Gedaan dus met het treiteren van onafhankelijke media en het declameren van anti-lgbtq-wetten.

Spannende strijd

Volgens Michiel Luining, phd onderzoeker (UA) en Hongarije-expert, maakt Marki-Zay in 2022 een goede kans: ‘Als iemand Orbán kan verslaan, is hij het. Een paar jaar terug heeft hij de stunt al eens voorgedaan door de burgemeestersverkiezingen te winnen in een Fidesz bastion.’ Marki-Zays smetteloze politieke reputatie speelt in zijn voordeel, alsook het feit dat hij conservatief is. Zo kan hij zowel stemmen halen bij links als rechts. Waar Orbán voorheen kon profiteren van een verdeelde oppositie vindt hij nu een verenigd blok. Toch zal het een spannende strijd worden. ‘Fidesz beschikt over een loyale achterban en meer campagnemiddelen dan de oppositie. Ook het feit dat Orbán een ferme grip heeft op de media mag niet onderschat worden’, aldus Luining. ‘Het zal er vooral op neerkomen of Marki-Zay erin slaagt de oppositie verenigd achter zich te houden en de zwevende kiezers te overtuigen.’

 

Tekst: Matisse Van der Haegen, Eindredactie: Hanne Van Oeckel
Foto: Draskovics Ádám (CC BY 4.0)