25/10/2021

ATP-tennistoernooi European Open krijgt met toptalent Jannik Sinner een gedoodverfde winnaar van een geslaagde editie

In Antwerpen heeft zondagnamiddag de Italiaanse tennisser Jannik Sinner (ATP 11) de European Open op zijn naam geschreven. In de Lotto Arena versloeg het 20-jarige talent de Argentijn Diego Schwartzman (ATP 14) in de finale met duidelijke cijfers: 6-2 6-2. Toernooidirecteur Dick Norman kijkt terug op een geslaagde zesde editie van het grootste Belgische tennistoernooi: ‘We hebben niet alleen een fantastische winnaar, we hebben ook heel wat spannende en schitterende wedstrijden gezien.’

In Antwerpen bereikte Sinner de zesde ATP-enkelfinale uit zijn carrière. In de eerste rondes versloeg Sinner achtereenvolgens zijn landgenoot Lorenzo Musetti, de Fransman Arthur Rinderknech en de Zuid-Afrikaan Lloyd Harris – die op de European Open trouwens deelnam aan het dubbelspel met zijn Belgische coach Xavier Malisse – zonder ook maar één set te verliezen. In de finale wachtte hem een duel met de kleine maar taaie Argentijn Diego Schwartzman. Op de European Open was Sinner het eerste reekshoofd, Schwartzman het tweede: een ware droomfinale dus voor de vele aanwezige tennisfans en de organisatie.

Kastje naar de muur

De Argentijnse nummer 14 van de wereld stond al voor de derde keer in de finale van de European Open, maar de voorbije twee keer slaagde El Peque er niet in om de trofee in de lucht te steken: in 2016 werd hij geklopt door de Fransman Richard Gasquet, een jaar later was diens landgenoot Jo-Wilfried Tsonga te sterk.

Tijd voor revanche zou je denken, maar daar stak rastalent Sinner een stokje voor. De roodharige Italiaan stuurde Schwartzman zowat de hele wedstrijd van het kastje naar de muur, bij vlagen met weergaloos tennis. Schwartzman stond erbij en keek ernaar, vol bewondering zelfs, zo liet hij zich achteraf ontvallen tijdens het on court-interview. Na twee eenzijdige sets stond de droge 6-2 6-2 eindstand op het bord, met voor Sinner een bronzen trofee en een slordige 50.000 euro prijzengeld als beloning.

Supertalent

Zo veroverde de twintigjarige Zuid-Tiroler al de vijfde titel uit zijn carrière, waarvan vier dit jaar. Hij werd zo de jongste speler die erin slaagt vijf proftitels op zijn palmares te schrijven sinds ene Novak Djokovic – een naam die wel een belletje zal doen rinkelen – dat zo’n veertien jaar geleden deed. Om nog maar eens te onderstrepen wat voor supertalent de Antwerpse toeschouwers aan het werk hebben mogen zien.

‘Je hebt van die matchen waar het niet lukt, maar deze week vond ik mijn beste tennis’ – winnaar Jannik Sinner

‘Ik heb het spel van mijn tegenstander goed kunnen lezen vandaag’, vertelde Sinner na zijn zege. De Italiaan wist goed om te gaan met de beweeglijkheid en technische klasse van zijn tegenstander om zo de winst te pakken. ‘Je hebt van die matchen waar dat niet lukt, maar deze week vond ik mijn beste tennis. Ik vond vandaag de oplossing op belangrijkste momenten en ik ben dan ook enorm tevreden dat ik deze toernooiwinst op zak kan steken.’

20.000 tennisliefhebbers

Een tevreden Italiaan dus na afloop van de wedstrijd, maar ook bij de organisatoren waren achteraf enkel hemelsbrede glimlachen te bespeuren. Met Sinner prijkt er na Gasquet (2016), Tsonga (2017), Edmund (2018), Murray (2019) en Humbert (2020) opnieuw een mooie naam op de erelijst van het grootste Belgische tennistoernooi.

Toernooidirecteur Dick Norman – in een niet zo ver verleden zelf een begenadigd dubbelspeler – noemde deze jaargang een groot succes: ‘We zijn er toch in geslaagd een mooie deelnemerslijst samen te stellen voor deze editie. We hebben niet alleen een fantastische winnaar, we hebben ook heel wat spannende en schitterende wedstrijden gezien, al vanaf de eerste ronde.’

‘We kijken nu al uit naar de editie van 2022 waarvoor de voorbereidingen al begonnen zijn’ – toernooidirecteur Dick Norman

Omwille van de coronamaatregelen moest het toernooi het vorig jaar grotendeels zonder supporters stellen. Door gebruik te maken van het Covid Safe-systeem konden dit jaar opnieuw zo’n 20.000 tennisliefhebbers de wedstrijden live bijwonen. ‘Het was alleszins fijn om terug een pak toeschouwers naar de Lotto Arena te zien komen’, vertelt Norman zichtbaar opgelucht. ‘We kijken nu al uit naar de editie van 2022 waarvoor de voorbereidingen al begonnen zijn.’ Hopelijk kan die editie eindelijk veilig plaatsvinden zonder coronamaatregelen.

Tekst: Jeroen De Pauw, eindredactie: Liam Verbinnen
Foto: © Jeroen De Pauw