26/10/2021

Coming Out Day & De Warmste Week in Mechelen: ‘Openheid is DNA van de Mechelaar geworden’

Op maandag 11 oktober was het International Coming Out Day. Een dag waar we aandacht geven aan het moment dat een lesbienne, homo, biseksueel of transgender openlijk voor zijn of haar seksuele geaardheid of genderidentiteit uitkomt. Stad Mechelen nam initiatief en organiseerde een sportevenement naar aanleiding van deze dag. Viceminister-president van de Vlaamse Regering Bart Somers (Open VLD) legt uit wat de stad ondernam en hoe belangrijk dit is. ‘De openheid is het DNA van de Mechelaar geworden’, zegt hij met trots. ”Kunnen zijn wie je bent” trekken we dan door naar De Warmste Week in Mechelen voor dit jaar. 

Op International Coming Out Day organiseerde Mechelen een event waarbij een voetbalploeg met lokale politici speelde tegen de Pink Devils, de enige homovoetbalploeg in België. ‘We hebben dik verloren, maar dat is ook omdat ik niet mee op het veld stond’, lacht meneer Somers. ‘Het was een mooi initiatief om te benadrukken dat wij een samenleving willen waar mensen ongeacht hun seksuele geaarheid of voorkeuren een volwaardig deel kunnen en mogen zijn’, voegt hij er nog aan toe.

DWW21

Ook De Warmste Week vindt dit jaar plaats in Mechelen en daar is volgens Somers een duidelijke verklaring voor: ‘De organisatie vroeg zelf om het in Mechelen te doen, de stad wordt geïdentificeerd met een open en verdraagzame cultuur die diversiteit omarmt. Het thema “kunnen zijn wie je bent”, kan je in Vlaanderen eigenlijk maar op één plaats doen en dat is in Mechelen.’

Lees verder onder de foto:

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mechelen (Stad) (@stadmechelen)

‘We gaan tijdens De Warmste Week de stad ook echt proberen te mobiliseren. Dat het niet alleen iets is van de VRT, maar ook van de Mechelaars’, sluit Somers af.

Beluister hieronder het volledige telefoongesprek met Bart Somers:

Tekst en audio: Rune Carremans
Foto: © Daphne Siozos