28/10/2021

Dag van de Stilte in Mechelen: ‘Mensen willen opnieuw samen zijn, maar hopen ook de rust die ze door corona vonden niet kwijt te geraken’

Op 31 oktober vindt De Dag van de Stilte plaats in Mechelen. Een gratis evenement voor wie deze zondag op zoek is naar een rustige uitstap. Minuten stilte worden er niet gehouden, wel een bruisend programma in Het Predikheren. Onder leiding van voorzitter Kristof Calvo en curators Virginie Platteau en Jelle Dierickx wil de vzw Mechelen Feest op deze manier mensen samenbrengen die terug bij elkaar willen komen, maar ook de rust en stilte van de coronacrisis een beetje missen.

Op 31 oktober diept Mechelen Feest het thema stilte verder uit en staan ze stil bij een heleboel zaken: van burn-outs tot keramiek.

Met de performance Freeze bijt kunstenaar Nick Steur de spits af, gevolgd door een reeks miniconcerten en een gesprek over burn-outs van Luitiste Sofie Vanden Eynde. Met een boekvoorstelling van curator Virginie Platteau en keramiek met kunstenares Maja Jantar wordt de dag afgesloten.

De stilte en rust van corona

De keuze voor het thema is niet zomaar gekozen. Het coronavirus speelt een grote rol in deze beslissing. ‘Mensen willen opnieuw feesten en samen zijn, maar hopen ook om de stilte en rust die ze door corona soms vonden niet kwijt te geraken’, zegt Kristof Calvo. ‘Tijdens De Dag van de Stilte zal regelmatig blijken dat die twee elkaar niet hoeven uit te sluiten en elkaar zelfs aanvullen.’

Studente Milieu- en Preventiemanagement Sara Van Nauw (22) vindt het idee dan ook geweldig. ‘Ik ben nooit echt een persoon geweest die veel typische studentendingen doet, ook voor de coronacrisis. Uitgaan was nooit volledig mijn ding. Toch voelde ik vaak de druk om met mijn vrienden mee te gaan. Toen de eerste lockdown kwam voelde ik een opluchting. Ik kon eindelijk mijn ding doen, zonder die druk te voelen.’

© Sara Van Nauw

Sara mist dan ook het gevoel van rust en opluchting, nu bijna alles terug mag. ‘Die druk van toen is nu terug. Soms heb ik het gevoel dat ik de enige ben die zich zo voelt. Als ik hoor dat er evenementen zoals Dag van de Stilte in Mechelen zijn, dat voelt toch wel goed.’

‘Stilte is meer dan geen geluid’

Volgens curators Virginie Platteau en Jelle Dierickx is stilte meer is dan “geen geluid”. Het brengt mensen juist samen. Iets waar we sinds de coronacrisis allemaal naar snakken. ‘We willen dan ook geen dreigende stilte brengen, maar een aangename stilte’, zegt Dierickx. ‘Dat is net dat hetgeen dat we nu nodig hebben.’

‘Stilte is veel meer dan mensen het zwijgen opleggen’, aldus Platteau. ‘Het is ook een soort lege plek waar ontmoeting tot stand kan komen. Studenten die terug willen samenkomen op een rustige manier en die gebeten zijn door cultuur, kunnen deze zondag eens langskomen.’

Wil je meer informatie over De Dag van de Stilte? Of wil je graag meer weten over het programma? Neem een kijkje naar de website van Zinderende Stilte.

Tekst: Jolien Pollet, eindredactie: Helena Van Lierop
Foto: Het Predikheren langs de binnenkant © Jeroen De Pauw