20/10/2021

De Slimste Mens ter Wereld gaat verjongingstoer op: ‘Veel aandacht voor toffe, gekleurde mix’

Wie zal er zich in het intussen negentiende seizoen de Slimste Mens ter Wereld mogen noemen? Dat is de vraag die televisiekijkend Vlaanderen de komende weken weer in haar macht houdt. In de kandidatenpoule is er in ieder geval veel jong geweld dat zijn kans waagt. 

Vorig jaar kroonde VRT-sportanker Catherine Van Eylen zich nog tot Slimste Mens, maar sinds maandag 18 oktober staat er alweer een nieuwe horde aan enthousiaste kandidaten klaar om haar op te volgen. De kans dat dat iemand wordt die jonger dan 30 is, is vergeleken met de vorige edities in ieder geval groter. Namelijk dertien van de 34 deelnemers heeft zijn of haar dertigste verjaardag nog niet moeten vieren. Drie jaar geleden waren er slechts zes kandidaten jonger dan 30. Producer Nele Van Cleemputte bevestigt dat er vooral veel aandacht is besteed aan ‘een toffe, gekleurde mix’. Zowel jong- als oud uit verschillende sectoren en met uiteenlopende achtergronden komt dan ook aan bod.

Cafétest

Vooraleer de kandidaten effectief op tv komen, hebben ze al een cafétest uitgevoerd. Gevraagde personen, die bijvoorbeeld nog niet helemaal overtuigd zijn, kunnen vrijwillig aan zo’n test deelnemen om te zien of ze wel geschikt zijn voor het programma. ‘Quizzen ze goed, zijn ze leuk en geven ze veel terug’, de drie voorwaarden in de ogen van de productie.

Beluister de reportage van onze 21bis-reporter Jens Heylen hieronder:

Reportage en research: Jens Heylen
Foto: © Jens Heylen