25/10/2021

Een auto voor een spotprijs: de stad Leuven veilt 72 voertuigen

Zit je als student nogal krap bij kas? Dan heeft de stad Leuven volgende week dé oplossing voor jou om goedkoop een voertuig aan de haak te slaan. De stad verkoopt namelijk een heleboel fietsen, brommers en wagens uit hun depot die nooit opgehaald werden, voor een spotprijs. Al zijn er wel enkele risico’s aan verbonden.

De 72 voertuigen die verkocht worden zijn grotendeels getakelde voertuigen die later nooit opgehaald werden, maar er komen ook enkele voertuigen uit het wagenpark van de stad zelf. Zo worden er ook aanhangwagens, straatstofzuigers, bulldozers en zelfs een tractor geveild. Doordat een groot deel van de wagens ooit in beslag genomen is, zijn er vaak geen boorddocumenten of sleutels aanwezig. Wel krijg je van de politie een formulier waarmee je een gelijkvormigheidsattest kan aanvragen.

Blind bieden

Om de voertuigen te kopen zal er online blind geboden worden. Hierbij kunnen bieders een bod doen, zonder dat andere potentiële kopers dit bedrag kunnen zien. ‘Wij kiezen voor deze aanpak omdat bieders dan vaak de meest correcte prijs geven,’ zegt Thomas Van Oppens (Groen), schepen van organisatie, stadreiniging en studentenzaken. ‘Daarna is het heel erg simpel. De hoogste bieder kan het voertuig komen ophalen.’

Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch moet je met enkele risico’s rekening houden. Zo kan je niet op voorhand checken of de auto wel start en ook een testrit maken gaat niet. ‘Je koopt ze zoals ze zijn, op die manier vermijden we discussies’, gaat Van Oppens verder. ‘Ook kunnen wij niet zomaar testritten organiseren met in beslag genomen wagens en hebben wij hier jammer genoeg ook geen plaats voor.’ De voertuigen komen bekijken kan wel. Op 5 en 6 november wordt er een bezichtiging georganiseerd op de site van de dienst stadsreiniging, telkens van 8 tot 12u.

Wil je een bod doen of ben je op zoek naar meer info? Neem dan zeker eens een kijkje op de website van de stad.

Tekst: Fee Dubois, eindredactie: Jeroen De Pauw
Foto: © Stad Leuven