21/10/2021

Engagement zkt student besteedt extra aandacht aan vrijwilligerswerk bij Leuvense studenten

Gaan studenten en vrijwilligerswerk hand in hand? Leuven gaat de uitdaging aan. Stad Leuven, KU Leuven, UC Leuven-Limburg, LUCA School of Arts en studentenkoepel LOKO organiseren in de week van 18 tot 24 oktober Engagement zkt Student. Met infosessies en rondleidingen wil het initiatief studenten matchen met het gepaste vrijwilligerswerk. Hoe kijken studenten ernaar?

Bieke Verlinden, schepen van Zorg en Welzijn (Vooruit), benadrukt de meerwaarde voor vrijwilligerswerk bij studenten. ‘Voor de student zelf is het een enorm verrijkende ervaring: vrijwilligerswerk verbreedt je perspectief en je netwerk, het helpt je ervaring op te doen. Je ontdekt ideeën en projecten die anders misschien niet op je pad zouden komen. Het voelt ook gewoon goed om iets voor een ander te doen.’ Thomas Van Oppens, schepen van Studentenzaken (Groen), voegt daaraan toe dat ze ‘tegelijkertijd ook de meerwaarde van de student in Leuven in de verf zetten’.

Laurens: residentieverantwoordelijke

©Klaas Van Mechelen

Laurens De Vocht (22), student Geneeskunde aan KU Leuven, is residentieverantwoordelijke bij KU Leuven. Hij is de brug tussen KU Leuven en de bewoners van Wisteria, een gesubsidieerd studentenkot. Dat het vrijwillig is, vindt Laurens minder belangrijk. ‘Ze zouden voor die activiteiten mogen betalen.’ Laurens vindt wel dat vrijwilligerswerk veel charmes heeft. ‘Je krijgt er niks voor terug. Je doet dat met passie. Bijvoorbeeld in het Universitair Harmonieorkest Leuven zijn er alleen maar vrijwillige studenten aan het werk. Je leert daar ook veel van.’

Charlotte: mantelzorger

©Febe De Donder

Charlotte (21) studeert Verpleegkunde aan Thomas More en is mantelzorger voor haar overgrootmoeder. ‘Ik doe er de huishoudelijke taken.’ Charlotte vindt het belangrijk dat vrijwilligerswerk bestaat, maar denkt dat er nog niet heel veel mensen zijn die het doen. ‘Ik denk dat er nog heel veel studenten werken om centjes te verdienen. De combinatie tussen studeren en vrijwilligerswerk is wel niet altijd gemakkelijk. Gelukkig studeer ik binnenkort af.’

Luna: vrijwilliger bij de RuimteVaart

©Lisa Cochez

Luna Cochez (23) is student in het Sociaal Werk en Sociaal Beleid aan KU Leuven. Ze doet vrijwilligerswerk bij de RuimteVaart in Leuven. ‘Ik zie het als een vrijwillige stage. De lessen zijn theoretisch en met vrijwilligerswerk kan ik de praktische kant leren kennen. Ik hoor wel van mensen dat ze iets willen doen, maar geen tijd hebben. De universiteit zou daarin een rol kunnen spelen. Ze kunnen bijvoorbeeld een keuzevak vervangen door vrijwilligerswerk.’ Ook zij vindt het belangrijk dat vrijwilligerswerk bestaat. ‘Ik heb het gevoel dat vaste werknemers op een andere manier werken.’

Wil je zelf graag nog een infosessie volgen voor vrijwilligerswerk in Leuven, dan kan je terecht op de website van Engagement zkt student.

Tekst: Febe De Donder, eindredactie: Arianna Bianchi
Foto’s: Ray Sangga Kusuma via Unsplash