26/10/2021

Famke (20) gaat in therapie voor haar vogelfobie: ‘Ik huilde omdat er zoveel duiven waren’

Continu stress om buiten te komen en niet meer gezellig op een terras kunnen zitten? Famke Loots, studente Toegepaste Psychologie, heeft er al jaren last van. Ze heeft een enorme fobie voor vogels, ook wel ornithofobie genoemd, die haar dagelijkse leven ondermijnt. ‘Als ik nog maar een foto van een duif zie, krijg ik al stress.’

Famke merkte dat haar angst de afgelopen drie jaar gegroeid is. Daarom besliste ze om in therapie te gaan voor ze echt niet meer durft buiten komen. ‘Ik heb er mij in het begin heel hard voor geschaamd.’

Beluister het volledige interview met Famke Loots van 21bis-reporter Janah van het radioprogramma Klein Hongerke hier:

Ornithofobie is lang niet de enige angst waar veel mensen last van hebben. Zo zijn er nog tal van andere fobieën waar een groot deel van de bevolking aan lijdt. Hieronder een lijstje met de tien meest voorkomende fobieën:

Tekst & reportage: Janah Scheunis
Foto: © Janah Scheunis