25/10/2021

Friends-acteur James Michael Tyler overleden

De Amerikaanse Friends-acteur James Michael Tyler is zondag 24 oktober op 59-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van prostaatkanker. Dat laat zijn agent Toni Benson weten in een statement.

James Michael Tyler is vooral bekend om zijn rol als Gunther in de 90’s sitcom Friends. In 2018 werd hij gediagnosticeerd met gevorderde prostaatkanker en deze was nu verspreid naar zijn botten. Hij overleed zondag in zijn huis in Los Angeles, waar hij samenwoonde met zijn vrouw Jennifer Carno en zijn luipaardgekko Rodni.

‘Michael is zondagochtend vredig overleden in zijn huis in Los Angeles na zijn gevecht tegen uitgezaaide prostaatkanker,’ zo klinkt het statement van Tyler’s agent Toni Benson. ‘De wereld kende hem als Gunther uit de hitserie Friends, maar Michael’s geliefden kenden hem als acteur, muzikant, pleiter voor kankerbewustzijn en liefhebbende echtgenoot.’

Tyler werd geboren in Mississippi als jongste in een huishouden van vijf kinderen. Hij behaalde een master in de fijne kunsten aan de universiteit van Georgia en richtte zijn eigen improvisatieband ‘Red Felt Pig’ op. Verder was Tyler een gepassioneerde Clemson Tigers-supporter, voor het Amerikaanse voetbalteam van Clemson University.

Tyler kreeg zijn eerste acteerrol te pakken in 1992 in The Roommate. Doorheen zijn carrière speelde hij verschillende gastrollen in onder andere Sabrina the Teenage Witch, Modern Music, Scrubs en Friends.

The one with the quirky bartender from Friends

James Michael Tyler is vooral gekend voor zijn rol in Friends. Hij speelt het excentrieke personage, Gunther, met zijn iconische, witgeverfde, korte coupe. Gunther wordt door vele fans gezien als de zevende ‘friend’. De barman van Central Perk is altijd wel ergens te bespeuren in de afleveringen en zorgt vaak voor een komische noot.

Daar moet hij zelfs niet altijd veel woorden voor gebruiken. In ‘The one with the sharks’, is het Gunthers sarcastisch ‘ha!’ wanneer Joey een meisje probeert mee uit te vragen, die de scène maakt. Dit levert hem een ietwat gefrustreerde opmerking van Joey op: ‘Serieus Gunther, je moet eens naar de dokter met die verkoudheid. Als het nog veel erger wordt, zou je er aan kunnen sterven!’

Verder spreekt Gunther vloeiend Nederlands. In ‘The ons with the stain’, waar Ross Nederlands probeert te leren, noemt hij Ross een ezel, wat weer tot een komische scène leidt.

De rol van Gunther was in de eerste seizoenen een figurantenrol, maar groeide tegen het einde van de serie uit tot een zinnetje hier en een scène daar. Hij speelde mee in 185 van de 236 afleveringen. Tyler verdiende ongeveer 5 miljoen euro met de serie.

Ondanks zijn ziekte wou de acteur koste wat kost aanwezig zijn op de Friends reünie in 2021. Omdat de acteur toen al aan zijn rolstoel gekluisterd zat, mocht Tyler als enige acteur via Zoom een verschijning maken, als eerbetoon aan zijn onvergetelijke rol. Hier vertelde hij aan James Cordon dat de opnames van Friends de 10 meest memorabele jaren van zijn leven waren.

Zijn Friends co-stars reageerde al op zijn overlijden op social media. Jennifer Aniston schreef ‘Friends zou zonder jou niet hetzelfde geweest zijn. Bedankt voor de grappige momenten in de show en in onze levens. Je gaat gemist worden.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jennifer Aniston (@jenniferaniston)

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Courteney Cox (@courteneycoxofficial)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Matt LeBlanc (@mleblanc)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Lisa Kudrow (@lisakudrow)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door David Schwimmer (@_schwim_)

Tekst en collage: Esther Marneffe, eindredactie: Eline De Vreese