24/10/2021

Het ziektebriefje voor één dag is officieel verleden tijd

Tot drie keer per jaar mogen werknemers één dag thuisblijven zonder doktersvoorschrift, dit heeft de Federale Overheid beslist tijdens de begrotingsgesprekken. Ben je meer dan één dag ziek? Dan moet het nog wel.

Het was een lange nacht voor regering-De Croo maar de knoop is eindelijk doorgehakt over de begroting. Er is een plan opgesteld voor arbeidsongeschiktheid en binnen dit plan mogen werknemers tot 3 keer per jaar één dag ziek zijn. Wel komen er sancties rond langdurige ziektes: werknemers kunnen 2,5 procent van hun uitkering zien verdwijnen. Niet iedereen is even tevreden met deze beslissing. Bedrijven hebben schrik dat hun werknemers er de kantjes af gaan lopen en dat ze de ‘maandagochtendziekte’ vaker gaan gebruiken als excuus.

Wie wel blij is met deze beslissing zijn de huisartsen, zij pleiten al langer voor deze beslissing. Het zorgde voor een te zware last van administratief werk en het heeft geen meerwaarde, klinkt het. In andere landen bestaat het ziektebriefje ook niet meer zoals in Nederland of Noorwegen.

 

Tekst: Sophie Vancoillie
Foto: Impulsq via Unsplash