06/10/2021

Internationale maand tegen borstkanker: ‘Ik wist totaal niet dat een knobbeltje zo vaak voorkomt, je hoort er niets over’

Oktober is de internationale maand van de strijd tegen borstkanker. Eén op negen vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker. In België vechten er momenteel 100.000 vrouwen tegen de ziekte. Ook mannen kunnen borstkanker krijgen, maar dit komt relatief weinig voor.

Pink Ribbon ondersteunt en financiert verschillende projecten die patiënten helpen hun levenskwaliteit te verbeteren. Naast de financiële steun die je kan geven, vind je op de website van Pink Ribbon veel informatie vinden over borstkanker. Zoals feiten en fabels, maar ook getuigenissen van slachtoffers en tips om patiënten te helpen tijdens hun ziekteproces.

Red borsten met jullie benen

Met De Roze Mars wil Pink Ribbon iedereen aanmoedigen elke dag 10.0000 stappen te zetten gedurende heel de maand oktober. Je kan je individueel, als team of als bedrijf online registreren. Inschrijven kost tien euro, maar je kan doneren zoveel je wil. De opbrengst gaat naar projecten die strijden tegen borstkanker. Momenteel staat de teller op meer dan 66.000 euro en stappen er 12.600 mensen mee. Naast het goede doel is dagelijkse beweging ook goed voor je gezondheid. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dagelijks bewegen het risico op borstkanker en andere ziektes zoals diabetes verlaagt.

Onschuldig knobbeltje

Marte Everaerts (20) is studente Journalistiek aan Thomas More en heeft zelf al enkele keren een knobbeltje in haar borst gehad. ‘Op mijn zestiende voelde ik voor de eerste keer een knobbeltje in mijn borst. Zolang het beweegt, kan het geen kwaad, zei de gynaecoloog. Maar wanneer je merkt dat het vast zit, kan dat echt wel gevaarlijk zijn. Zelf was ik niet zo ongerust, maar mijn mama wou dat ik het liet weghalen, want je weet maar nooit.’

‘Op mijn zestiende voelde ik voor de eerste keer een knobbeltje in mijn borst’ © Helena Van Lierop

‘Vorig jaar merkte ik dat ik opnieuw een knobbeltje had, maar dat heb ik nog niet laten weghalen’, laat Marte weten. ‘Soms vraag ik mij af of dat wel slim is, maar aan de andere kant is het ook te zot om me elke keer te laten opereren. Ik wist totaal niet dat een knobbeltje zo vaak voorkomt, je hoort er gewoon niet van. Als je op jonge leeftijd een goedaardig knobbeltje hebt, kan het wel zijn dat dat later kwaadaardig wordt. Misschien als ik wat ouder ben dat ik het wel zou laten weghalen.’

Wil je meer weten over borstkanker of het goede doel steunen? Neem dan een kijkje op de website van Pink Ribbon

Tekst: Helena Van Lierop, eindredactie: Dewy De Leeneer
Foto: waldryano via Pixabay