27/10/2021

Leuvense 24 urenloop lokt massaal veel volk

De 49ste editie van het grootste sportieve studentenevenement in Leuven gaat dit jaar eindelijk weer fysiek door. Daarbij lopen studenten uit verschillende faculteiten in 24 uur zoveel mogelijk rondjes waarin ze elkaar aflossen. De wedstrijd vindt ieder jaar plaats op de looppiste van het Sportkot, het Universitair Sportcentrum in Heverlee en eindigt vanavond om 20 uur.

Anders dan andere jaren, geldt er nu een maximumcapaciteit van 4450 personen. ‘De uitdaging is dat we constant moeten tellen hoeveel personen per uur binnen en buiten het terrein mogen’, aldus Christophe Daniëls van de organisatiekoepel LOKO. Om die telling makkelijker te organiseren, is er dit jaar een hoofdinkom voor de lopers en een aparte voor de crew.

 

‘Dit jaar geldt er een maximumcapaciteit van 4450 personen’ ⓒ Marte Everaerts

 

Apolloon VS VTK

Met een afstand van 13.000 km behaalde Apolloon vorig jaar de eerste plaats op de virtuele battle of the Strava’s, gevolgd door de burgerlijk ingenieurs van VTK. Zo behaalden de studenten van de faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen al voor het derde jaar op rij de eerste plaats, met telkens de Vlaams Technische Kring op de hielen.

 

‘Voorlopig moeten we zelfs lopers weigeren omdat we met zoveel zijn’

 

 

‘Via liedjes die we de eerste- en tweedejaars leren, kunnen onze leden extra hard supporteren’ ⓒ Marte Everaerts

Er zijn alvast genoeg deelnemers om voor VTK te lopen. ‘Voorlopig moeten we zelfs lopers weigeren omdat we met zo veel zijn; dit jaar meer dan 300’, aldus praeses Bram Devriese. 1 augustus begon de vereniging te trainen volgens een intens loopschema, maar daarnaast organiseert VTK ook een supporterstraining. ‘Via liedjes die we de eerste- en tweedejaars leren, kunnen onze leden nog beter supporteren. Zo maken we sfeer en kunnen we Apolloon een beetje wegdrijven in het geluid’ (lacht)

Deelnemers die willen meelopen voor VTK moeten de tijdslimiet van 1’25 per rondje halen. ‘Door de adrenaline en het enthousiasme halen de meesten tijdens de wedstrijd zelfs een tijd van 1’20’, zegt Bram. Of VTK het dit jaar zal halen tegen Apolloon? Volgens de praeses maken ze een goede kans, ook omdat hij nu zelf meeloopt. ‘Als de leden zien dat de praeses zich inzet, motiveert hen dat ook om extra hun best te doen.’

 

Ekonomika VS LBK

Ook tussen Ekonomika en de bio-ingenieurs van de Landbouwkring (LBK) is het ieder jaar spannend. Daarom probeerde LBK veel schachten te bereiken, maar ook tweedejaars die vorig jaar geen 24 urenloop hadden. ‘Zo gingen we naar aula’s en verspreidden een leuk promofilmpje zodat ze mee waren met de hype’, aldus praeses van LBK, Magdalena Bellen. Ook om deel te nemen voor LBK, moet je binnen een bepaalde tijd kunnen lopen. ‘Bij ons moet je minder dan 1’30 lopen en voor de reserves is dat 1’35. Ik hoop dat we Ekonomika verslaan. Het zou de eerste keer zijn dat we drie keer op rij winnen en het zou fijn zijn om die winning streak aan te houden’

 

‘Iedereen die loopt krijgt een tombolalotje, maar uiteindelijk draait het om de sfeer’ ⓒ Marte Everaerts

 

‘Het zou fijn zijn om de winning streak tegen Ekonomika aan te houden’

 

De loper die de meeste rondjes haalt, wordt beloond met een barpretpakket. ‘Daarmee krijg je gratis biertjes en soep. Iedereen die loopt krijgt ook een tombolalotje, maar uiteindelijk draait het gewoon om de sfeer’, voegt Magdalena nog toe.  

 

Met onder andere intervaltrainingen bereidt Ekonomika haar deelnemers voor op de wedstrijd. ⓒ Marte Everaerts

 

‘We zijn helemaal klaar om die derde plaats terug te pakken’

 

De studenten van Ekonomika begonnen zich in september voor te bereiden met loopsessies in en rond Leuven. ‘We doen ook intervaltrainingen en laten studenten zichzelf testen op het circuit om te zien wat hun tijd is. Die zit meestal onder 1’30’, legt praeses van Ekonomika Ignas Verheyen uit. Daarnaast maakt de vereniging ook reclame om zoveel mogelijk lopers en supporters te verzamelen. Ook bij Ekonomika worden lopers beloond met prijzen als een T-shirt en tombola’s. ‘We zijn helemaal klaar om die derde plaats terug te pakken’, voegt Ignas nog toe.   

 

Sfeer

Anouck en Linee komen vooral om te genieten van het eten. ⓒ Marte Everaerts

Naast supporteren en lopers motiveren, kunnen studenten hier ook eten, drinken en een DJ-contest bijwonen. Anouk Meynants en Linee Adriaensen komen vooral genieten van de sfeer. ‘Iedereen is enthousiast en het eten is lekker. Buggles met geitenkaas voor twee euro: beter kan het niet worden’, lachen ze.

Bekijk hieronder de fotogalerij.

Bekijk hier de reportage:

Tekst: Marte Everaerts, eindredactie: Eline September
Reportage: Emiel Schoepen & Aaliya Kabore
Foto’s:
ⓒ Marte Everaerts