19/10/2021

Vzw Al-arm: ‘Mensen in armoede zijn geen gokverslaafden die schulden opzoeken’

Je hebt afgelopen zondag misschien wel ergens een wit geknoopt laken uit een raam zien hangen. Het was namelijk Werelddag van Verzet Tegen Armoede. Een belangrijke dag om de mensen die dag in dag uit tegen armoede strijden in de kijker te zetten. Vzw Al-arm uit Geel organiseerde die dag tal van activiteiten binnen het thema participatie. ‘Wij geven mensen in armoede een stem en verenigen hen’, duidt Lieselot Flour, medewerkster van de vzw.

Armoede blijft ook in ons land een groot probleem: In Vlaanderen zou bijna één op de tien mensen onder de armoededrempel leven. Zeker nu de energieprijzen de lucht in schieten zijn veel mensen bang om niet meer rond te geraken. Maar er zijn nog veel meer thema’s die vasthangen aan de armoedeproblematiek. ‘Armoede is een complexe verbondenheid van thema’s die elkaar beïnvloeden, meestal op een negatieve manier’, aldus Lieselot.

21bis-reporter Nette Clonen bracht vzw Al-arm een bezoekje en sprak daar met Lieselot. Beluister hun gesprek hieronder.

 


In Antwerpen is er nog werk aan de winkel
Volgens Statistiek Vlaanderen was in 2020 het aantal mensen onder de armoededrempel in Antwerpen (12%) hoger dan het Vlaamse gemiddelde (9%). De provincie Limburg staat tweede (9%). Oost- en West-Vlaanderen scoren iets beter (8%), maar de beste van de klas is Vlaams-Brabant (7%).

 

 

 

 

Tekst en interview: Nette Clonen
Foto: © Nette Clonen