07/10/2021

Lumière opent stadsbioscoop in de Oude Stadsfeestzaal in Mechelen: ‘We willen de mensen een authentieke filmbeleving bezorgen’

Op vrijdag 8 oktober gaat het openingsweekend van de stadsbioscoop Lumière Mechelen van start. De Oude Stadsfeestzaal is ondertussen omgetoverd tot een bioscoopcomplex met drie verschillende zalen. ‘Stadsbioscopen zijn echt nodig om kleinschaligere, maar kwaliteitsvolle films een kans te geven’, aldus Shari Meynen (30) en Ingeborg Verstappen (26), theatermanagers bij Lumière Mechelen.

Lumière begon 25 jaar geleden in Brugge als een filmclub, maar is ondertussen uitgegroeid tot een reeks volwaardige stadsbioscopen die nu ook een vestiging heeft in Mechelen.

‘Het verhaal in Mechelen is eigenlijk 7 jaar geleden begonnen. Lumière had toen al interesse in de stadsfeestzaal. Het gebouw was natuurlijk supermooi, maar akoestisch niet zo goed. Wanneer er feesten doorgingen, hadden de buren hier veel last van’, vertelt Ingeborg. ‘Stad Mechelen zocht een herbestemming voor het gebouw, iets dat niet te veel overlast zou brengen. Bij onze bioscoop is alles akoestisch afgesloten, dus wij paste eigenlijk perfect in dat plaatje.’

Een blikvanger van Lumière Mechelen ©Michiel De Cleene

Het idee achter Lumière
‘Lumière biedt films aan die momenteel nog niet veel ruimte krijgen. Films van de Belgische of Europese cinema, die niet spelen in grotere bioscopen zoals Kinepolis of UGC, spelen wel in onze zalen’, legt Ingeborg uit. ‘Het publiek van Lumière is dus heel anders dan dat van Kinepolis.’

De films die spelen in Lumière worden niet bepaald door bepaalde genres of acteurs. Kwaliteit is voor de stadsbioscoop het allerbelangrijkste. Films die prijzen winnen op filmfestivals liggen dus standaard op de radar.

‘Het is voor ons natuurlijk nog een beetje aftoetsen. We weten nog niet wat het Mechelse publiek precies wilt, dus het is momenteel nog wat trial and error’, bevestigt Ingeborg. ‘Stel dat familiefilms goed werken in Mechelen, dat wil niet zeggen dat we daar op gaan focussen. We besteden hier dan wel extra aandacht aan. Dit doen we aan de hand van avant-premières en workshops.’

Hoe zit het met de studenten?
Het feit dat Mechelen een studentenstad is, heeft Lumière niet uit het oog verloren. Ze zijn namelijk hard aan het werk zodat studenten niet bang zijn om eens wat filmcultuur te komen opsnuiven.

‘We bieden voordelige studententarieven aan om de studenten te motiveren om eens langs te komen bij Lumière. Daarnaast spelen we ook bepaalde films die meer leven bij de studenten, zoals Last Night in Soho’, aldus Ingeborg. ‘We werken ook samen met het café Lux28, dat verschillende drankjes aanbiedt voor, tijdens of na de films. Studenten kunnen hier ook terecht om gezellig een glaasje te komen drinken.’

Een feestelijk openingsweekend
Vrijdagavond 8 oktober om 20 uur gaat het openingsweekend van Lumière Mechelen van start. Hoewel Shari en Ingeborg het spannend vinden, hebben ze er beide alvast zin in.

‘De focus is natuurlijk film, want het is en blijft een bioscoop. Maar we voorzien wel leuke festiviteiten om toch een feestelijk moment van de opening te maken’, zegt Ingeborg.

Photoboots, een posterbeurs en een filmontbijt: het openingsweekend lijkt een groot feest te worden. ‘Een full house’, volgens Shari.

Wie meer informatie wil over het openingsweekend van Lumière Mechelen, kan terecht op hun website.

Tekst: Jolien Pollet, eindredactie: Arianna Bianchi
Foto’s: © Karin Van Hees & © Michiel De Cleene