07/10/2021

Na anderhalf jaar opnieuw klimaatmars in Brussel op 10 oktober

Op zondag 10 oktober trekt de Klimaatcoalitie door Brussel om meer ambitie en solidariteit voor het klimaat te eisen. De mars vindt plaats op de vooravond van de Europese en internationale top in Glasgow en moet een duidelijk signaal geven aan de beleidsmakers. Het is de eerste klimaatmars sinds de uitbraak van het coronavirus.

De Klimaatcoalitie, een verzameling van 80 organisaties, wil met haar doortocht de politici eraan herinneren om hun beloftes om te zetten in ambitieuze daden. ‘De boodschap is simpel: wij vragen ambitieuze, solidaire en coherente maatregelen’, legt Zanna Vanrenterghem, vice-voorzitter van de Klimaatcoalitie, uit in een persbericht. ‘We hebben nood aan een Belgische Green New Deal en we stellen meer dan 100 concrete oplossingen voor om dit te bewerkstelligen.’

Voor de organisatie is het vooral belangrijk dat de doelstellingen om de opwarming van de aarde te beperken worden opgekrikt, de ongelijkheid wordt wegwerkt en dat leefbaarheid op de eerste plaat komt te staan op alle domeinen.

De deelnemers verzamelen zondag vanaf 13 uur in de Albert II-laan aan het station van Brussel-Noord. Daar vertrekken ze richting de Wetstraat, om te eindigen in het Jubelpark. In het park zal er tot 18 uur muziek, speeches, infostands, eten en drank zijn. Tijdens heel het evenement vraagt de organisatie om de Brusselse coronamaatregelen, zoals mondmaskerplicht en afstandsregels, te respecteren.

NMBS goedkoper, MIVB gratis

Wie zondag met de trein naar Brussel afzakt, kan dat doen met een Weekend Ticket van de NMBS. Met dat ticket krijgen je 50 procent korting op je heen- en terugreis. De nationale vervoersmaatschappij legt die dag ook extra treinen aan richting de hoofdstad. Op haar website kan je meer reisadvies terugvinden, zoals wanneer je moet vertrekken of waar je moet afstappen.

In Brussel zelf zullen de trams en bussen gratis zijn tussen 12 en 19 uur. Verschillende bus- en tramlijnen kunnen wel hinder ondervinden van de doortocht, dus houd zeker de website en de applicatie van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB in het oog.

Meer informatie over haar standpunten en de planning kan je terugvinden via de website van de Klimaatcoalitie.

Tekst: Igor Bulcke, eindredactie: Jolien Pollet
Foto: Pauline Loroy via Unsplash