25/10/2021

Netflix-abonnementen worden vanaf november weer iets duurder

Heb jij een Netflix-abonnement? Dan is de kans groot dat je het afgelopen weekend een mail ontving die aankondigde dat de prijzen van de streamingdienst vanaf november wat hoger zullen liggen. Wanneer de prijzen uiteindelijk juist zullen veranderen, hangt af van jouw exacte facturatiedatum. De premium-abonnementen (waar je tot nu toe 15,99 euro voor betaalde) zullen het duurst worden door een prijsstijging van twee euro.

Voor de basis-abonnementen en de standaard-abonnementen is de prijsverandering net wat milder: deze stijgen namelijk respectievelijk een euro en een anderhalve euro in prijs. Voorheen betaalde je daarvoor dus 7,99 euro en 11,99 euro. De verschillen in abonnementen hebben vooral te maken met het aantal schermen die tegelijk content van Netflix kunnen afspelen en de beeldkwaliteit waarin dat gebeurt.

Centen van studenten

Voor heel wat studenten betekent dit dus dat ze minstens een koffie per maand moeten laten liggen om hun Netflix-abonnement te behouden. Nochtans lijkt dit voorlopig geen probleem te vormen. Ine Vanvuchelen (22), studente American Studies aan de Universiteit Leiden, verklaart dat Netflix haar favoriete streamingdienst blijft. ‘Ik vind de prijsstijging niet mild. Bovendien lijkt het aanbod niet meteen uitgebreider te worden, ondanks dat de prijzen dus de lucht in gaan. Ik kan ze wel geen ongelijk geven omdat ik eerder zou besparen op een normaal tv-abonnement dan op mijn Netflix-abonnement.’

© Ine Vanvuchelen

Bij Lorena Margiano (22), studente culturele studies aan de KU Leuven, klinkt het niet anders. ‘Ondanks dat ik het best veel geld vind, ben ik zeker bereid om het te betalen omdat ik het gewoonweg de moeite vind.’ Ook zij wijst op de belangrijke rol van het streamingsplatform: een normaal tv-abonnement gebruikt ze eigenlijk niet. ‘Ik zou het wel appreciëren als die prijsstijging zich ook omzet in een ruimer aanbod. Ik denk niet dat ze nog heel veel prijsveranderingen kunnen doorvoeren, want er zijn heel wat andere streamingdiensten die ondertussen heel wat goedkoper zijn en die toch ook goede content kunnen aanbieden.’

© Lorena Margiano

Diezelfde argumenten verdedigt Barbra Van Den Meerendonk (26), studente diplomatie en internationale betrekkingen aan de Universiteit Antwerpen. ‘Ik zou mijn Netflix-abonnement echt niet snel opzeggen. Het aanbod is wat mij betreft ruim genoeg, zeker als je er rekening mee houdt dat Netflix ook zelf series als Squid Game en Sex Education maakt.’ Met de prijsstijging op zich heeft zij zelfs helemaal geen probleem, want rekening houdend met de prijs van een normaal tv-abonnement, vindt ze de prijs voor zo’n maandelijks abonnement heel schappelijk. ‘Bovendien is het hele streamingsplatform Netflix nog reclamevrij. De voordelen wegen zeker op tegen de weinige nadelen. Ik vraag me wel af hoe vaak ze nog prijsstijgingen willen doorvoeren, vooral aangezien mensen zoals ik niet snel zo’n abonnement zouden opzeggen.’

© Barbra van den Meerendonk

Tekst: Arianna Bianchi, eindredactie: Olivia Stalpaert
Beeld: © Arianna Bianchi