28/10/2021

Non-binair paspoort realiteit in VS

Het eerste non-binaire paspoort in de Verenigde Staten is een feit. Naast man of vrouw kan je nu ook kiezen voor een X op je paspoort. Die X staat voor non-binaire, intersekse en niet-comforme personen. In België blijft het nog even wachten op diezelfde toepassing.

In juni werd er al aangekondigd dat de nieuwe genderoptie er zou komen en nu is het eerste paspoort er ook effectief. De optie zal voor iedereen in de VS beschikbaar zijn vanaf begin 2022, zodra het aanvraagsysteem op punt staat. Dat stelt het persbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten.

De rechten van de LGBTQI+-gemeenschap verbeteren staat hoog op Amerikaanse president Joe Biden’s agenda. Nu onderneemt hij ook stappen om die beloften waar te maken. Hij wil alle Amerikanen beter dienen, ongeacht hun genderidentiteit.

Non-binaire paspoorten in België

In België kunnen transgenders sinds 2018 hun geslachtsregistratie officieel laten aanpassen zonder daarvoor aan medische voorwaarden te moeten voldoen. ‘Op dit moment werken ze binnen de regeringen aan een update voor deze wetgeving, die ervoor moet zorgen dat de genderregistratie meer dan één keer kan worden aangepast. Dit is belangrijk voor genderfluïde mensen’, legt Goele Janssen, woordvoerder van het kabinet De Sutter (Groen), uit.

Voor non-binaire mensen is er in België echter nog geen optie om voor ‘X’ te kiezen op hun paspoort. ‘Het is belangrijk dat hierover een debat gevoerd wordt’, legt Janssen uit. ‘Volgens Petra De Sutter moeten we ons afvragen of het wel nodig is om genderidentiteit te vermelden op de identiteitskaart of op andere documenten van de overheid. Het belangrijkste is dat je zelf beschikt over je genderidentiteit. Hoe het geregistreerd staat in databanken, zou je zelf moeten kunnen beslissen.’

 

Tekst: Esther Marneffe, Foto: CC BY 2.0 Ivan Radic