09/10/2021,

OPINIE – Kan minimalisme onze planeet redden?

‘Zo min mogelijk bezitten’, het lijkt eerder een armoedekwestie dan een luxepositie. Toch zorgt een minimalistische levensstijl – alleen datgene bezitten dat je echt nodig hebt – voor een gemakkelijker leven. Je creëert meer ruimte in je huis, je hoofd en je besteedt automatisch ook meer aandacht aan de ecologie, want minder consumeren, is goed voor onze planeet. Onze 21bis-reporter Dries De Vis bespreekt waarom een minimalistische levensstijl beter kan zijn voor je geest en het milieu.

Er bestaat geen specifieke aanleiding om te schrijven over dit onderwerp. Toch is het belangrijk om er over te blijven schrijven en praten. Ik ben recent tot het besef gekomen dat ik te veel spullen in huis heb die geen functie hebben. Ze liggen daar maar wat te liggen op een vergeten plaats en worden zelfs niet gemist. Ik ben me beginnen afvragen: heb ik deze spullen echt nog nodig of gooi ik ze beter weg?

Door mezelf in vraag te stellen aan de hand van doordachte, filosofische levenskwesties, ben ik beginnen Googelen: ‘Minder spullen in huis’, ‘Opruimen doe je zo!’. Na enkele nutteloze websites te hebben aangeklikt, kwam ik terecht bij de KonMari-methode. Het is de methode van Marie Kondo, de vrouw die een eigen serie op Netflix heeft waarin ze mensen helpt opruimen. Ze ruimt op volgens de volgende norm: ‘Een item moet je blij maken, maakt het je niet blij dan kun je er beter afstand van nemen. Het doel is om een opgeruimd huis te creëren, gevuld met items die makkelijk te pakken zijn en jou ook nog eens blij maken.’

 

View this post on Instagram

 

Een bericht gedeeld door Marie Kondo (@mariekondo)

 

Omdat haar visie me aansprak, ging ik verder Googelen en kwam ik uit bij de minimalistische levensstijl. Al snel lees je artikels en opinies over een aantal profielen die een beter leven leiden doordat het minimalisten zijn. Als je nu plots zou denken dat deze levensstijl er enkel is voor mensen waarbij het noodzakelijk slecht gaat, dan denk je fout. Minimalisme is er voor iedereen. Het behoedt je voor stress en het versimpelt je leven. Maar let goed op: dit opiniestuk blijft een opiniestuk. Het is de overtuiging van een ander en ik probeer je gewoon wat zin te doen krijgen om dit ook uit te proberen.

Duurzaam leven

Als minimalist ga je terug naar de basis en leid je een duurzamer leven. Je consumeert minder en koopt minder spullen. Hoe minder spullen we kopen, hoe minder grondstoffen er nodig zijn. En minder gebruik van grondstoffen staat gelijk aan minder afval. Het is een vicieuze cirkel die beter is voor het milieu. Kan deze levensstijl onze planeet redden? Er zullen ook mensen zijn die beweren van niet, maar voor mij helpt deze gedachtegang wel om een klein beetje beter mens te worden.

Pas hieronder de KonMari methode toe:

Beluister mijn rubriek hieronder:

Tekst en reportage: Dries De Vis
Foto: © Dries De Vis