© Apple Newsroom
27/10/2021

OPINIE – Zijn de nieuwe Macbooks van Apple wel zo vernieuwend?

Vele fans van de computergigant Apple, zaten vorige week maandag terug aan het scherm gekluisterd om te zien welke nieuwe producten het bedrijf op de markt ging brengen. Zoals gewoonlijk waren er vooraf al een aantal lekken over welke producten een vernieuwing zouden krijgen. Zo was het dit keer de beurt aan de MacBook Pro, de laptop voor professioneel gebruik. En de AirPods, de draadloze oortjes om bijvoorbeeld naar muziek te luisteren.

Die laatste kunnen we nogal kort samenvatten. De AirPods, intussen de 3de generatie zijn vooral een kopie van de high-end versie van de AirPods Pro (279 euro). De pro versie heeft zoals de naam het al doet vermoeden, een aantal extra functie die ze pro maken. Heel wat van die functies krijgt nu ook de gewone AirPods mee behalve de ruisonderdrukking, een functie waarmee je het omgevingsgeluid kan wegfilteren en zo enkel de muziek hoort.

En dat is wel een goeie zet  om naast de AirPods 2de generatie (149 euro) die nog steeds verkocht worden. Een andere variant te verkopen met iets meer functies maar toch met een lagere prijs, zo kan je al een set AirPods 3de generatie kopen voor 199 euro. Wat 20 euro meer is dan de oorspronkelijke prijs van de tweede generatie AirPods, maar voor dat bedrag krijg je heel wat extra functies en een betere geluidskwaliteit.

© Apple Newsroom
© Apple Newsroom

Macbook met hoge prestaties

Waar ik het dit keer vooral wel over hebben is de nieuwste generatie Macbook Pro’s want is wel veel om te doen dit keer. Iets waar iedereen het over een is, is dat de prestaties van de nieuwe MacBook Pro’s de grenzen overstijgen. Vorig jaar startte Apple met de verkoop van computers met hun eigen computerchip ingebouwd, de Apple M1 chip. Daarvoor maakte het bedrijf gebruik van de chips van Intel die ook terug te vinden zijn in de Windows computers. Maar door het gebruik van hun eigen chips wil het zo onafhankelijk worden externe leveranciers.

Al snel werd duidelijk dat die M1 chip heel krachtig en snel is, maar niet snel genoeg voor wat professionele gebruikers nodig hebben. Denk maar aan designers, videomonteurs, fotografen, enz. Daarom kan je nu een Apple MacBook Pro aanschaffen waarbij je de keuze hebt tussen 2 verschillende computerchips, M1 PRO en M1 MAX. Zoals je al kan vermoeden is de M1 MAX het krachtigst.

© Apple Newsroom
© Apple Newsroom

Zoals je op deze afbeelding kan zien, is de kracht van beide chips gigantisch.

Nogal oldskool

Maar naast de vele felicitaties voor Apple over deze nieuwe krachtige chips, kwamen er ook heel wat negatieve opmerkingen over de nieuwe look van de Macbook Pro. Zoals de terugkeer van een aantal traditionele poorten zoals een poort voor HDMI en SD kaarten, deze waren verdwenen bij het vorige model. Ook het toestel opladen gebeurt opnieuw met het “oude” MagSafe systeem, waarbij het snoer magnetisch vastklikt met het toestel om op te laden. Vele fans vinden het dus geen upgrade wat de look betreft want Apple grijpt terug naar een ouder model van hun Macbook Pro’s.

De nieuwe macbook Pro’s komen naast het bestaande 13 en 16 inch model, is er nu ook een 14 inch model. Als je dus als professionele gebruiker een nieuwe krachtige Macbook Pro zoekt, moet je zeker een van deze nieuwe in huis halen. Al moet je wel wat afgeven wat design betreft want het lijkt precies of je een Macbook Pro vasthebt uit de 10s.

Als je de Keynote van afgelopen maandag gemist heb kan je deze hieronder opnieuw bekijken:

 

Tekst: Keith Flameygh
Foto: © Apple Newsroom