27/10/2021

RECENSIE – De prachtige ontpopping van Ariana Grande

Nummers schrijven over haar persoonlijk leven of over gigantisch traumatische ervaringen kan popster Ariana Grande als de beste. Dat bewees ze al met haar albums Sweetener en Thank u, next, waarin ze respectievelijk over een onmenselijk zware periode en over haar exen zong. De zangeres laat fans al vanaf plaat 1 in haar kaarten kijken. Dat we met haar recentste album Positions ook haar bedgeheimen mogen aanhoren, is echter nieuw.

Het zoekende jonge meisje ontpopt zich in dit album tot een volwassen dame en ruilt zowel haar bad bitch-teksten als haar sextoy-uiterlijk in voor een meer gepolijste en pure versie van zichzelf. De paardenstaart en dijhoge laarzen maken plaats voor een losse haardos en een soort van 70’s kledingstijl. Afgezien van haar verlangen om een 34+35’je te doen en de drang om elke avond nasty te zijn, vertaalt de plaat haar oprechte liefde voor haar echtgenoot Dalton Gomez. Zo zingt ze in Obvious dat haar loyaliteit voor hem geen prijskaartje heeft en vertelt ze in het wondermooie POV dat ze zichzelf even graag wil zien als dat hij haar graag ziet.

Qua vocals blijft Ariana evolueren en verbazen. Ze is al jarenlang de koningin van het belten, maar voegt daar in dit album een subtiele schorheid aan toe. Ook haar Mariah Carrey-achtige fluittonen blinken uit als nooit tevoren in Positions en My hair. Een lied dat ze opdraagt aan haar onoverkomelijk herkenbaar (vals) haar. “Mijn vals haar is een façade en mijn partner is de enige die mijn natuurlijk haar ziet en mag aanraken. Het is een intiem ding voor ons”, zegt Grande in een interview met youtuber Zach Sang.

Verder betovert de vocaliste ons met zelfbedachte harmonieën van haar eigen stem. Muzikaal gezien zijn de nummers atypisch Grande. De kant-en-klare popbeats zijn verdwenen en vervangen door een samenspel van strijkinstrumenten en trap. Die combinatie zorgt voor enkele uptempo R&B-nummers alsook een snuifje jazzpop en uiteraard is er ook nog plaats voor het typische popnummer. Het album bevat – al dan niet verbazingwekkend – geen feature met Nicki Minaj. Wel met twee gelijkaardigen: Doja Cat en Megan Thee Stallion, die 34+35 nog net iets explicieter maken. Ook vertrouwde zangpartner The Weeknd en rapper Ty Dolla Sign brengen een waardevolle feature aan Off the table en Safety net. Positions is haar derde album op twee jaar tijd dat op nummer 1 belandt in de Billboard hitlijsten. Het bewijs dat Ariana Grande écht elke position aan kan.

Tekst: Olivia Stalpaert, eindredactie: Arianna Bianchi
Foto: © Olivia Stalpaert