15/10/2021

RECENSIE – Finale Snackmasters: flauwe humor en teleurstellende winst

VTM-programma Snackmasters kent sinds afgelopen maandag zijn tweede winnaar. Topchef Marcelo Ballardin volgt dankzij zijn succesvolle replica van de Leo-wafel Piet Huysentruyt op als ‘Snackmaster’.

Zeven weken lang dagen über-VTM-presentator Koen Wauters en actrice Ruth Beeckmans bekende tv-koks uit om iconische snacks na te maken. Finalisten Marcelo Ballardin (Oak Gent) en Seppe Nobels (Graanmarkt 13, Antwerpen) krijgen de moeilijke taak om een Leo-wafel te repliceren. Beide chefs hopen nochtans aan het begin van de aflevering niet met chocolade te moeten werken. Is de toon hiermee gezet voor een spannende strijd?

Twee dagen voorbereidingstijd krijgen ze, om daarna in een cook-off van negentig minuten vier perfecte Leo-wafels voor te schotelen aan een gespecialiseerde jury. Proevers van dienst zijn werknemers van de Leo-fabriek in Herentals, die eerder in de aflevering snackliefhebber Ruth Beeckmans alvast een rondleiding geven langs de machines where the magic happens.

Komische noot

Beeckmans veegt vakkundig elk vermoeden weg: neen, zij is hier niet als presentatrice. Zij zorgt duidelijk voor de komische noot in het programma – door sommigen met een oogrol onthaald, door anderen met een smakelijke lach.

Elke aflevering begint ze het fabrieksbezoek dan ook alsof het om een undercovermissie gaat. Niet haar beste acteerprestatie, maar het ligt er zo vingerdik op, dat we de humor ervan kunnen inzien. Toch doet ze ook enkele inspirerende uitspraken, zoals ‘overtollige chocolade, dat bestaat toch eigenlijk niet?’.

De programmamakers doen ook een vrij lachwekkende poging om sluikreclame tegen te gaan. Hier en daar zien we een wafel met een zorgvuldig afgeplakt logo. Nogal overbodig als het merk elke twee minuten genoemd wordt, maar goed, we zien het door de vingers.

Verbrijzelde Leo’s

Alle gekheid op een stokje, er is nog steeds een snackstrijd aan de gang. Seppe Nobels komt aan bij de cook-off alsof hij een examen gaat afleggen waarvoor hij niet genoeg gestudeerd heeft. Marcelo Ballardin daarentegen blaakt van het zelfvertrouwen. Wie de winnaar wordt, lijkt een kwartier voor het einde al een uitgemaakte zaak.

Op het laatste moment wordt het toch nog even spannend. De o zo goed voorbereide Marcelo lijkt zijn Leo’s niet uit de mal te krijgen. Paniek. Maar de grootste verrassing moet nog komen: Seppe slaat zijn Leo’s in één keer uit de mal, maar ze verbrijzelen stuk voor stuk. Hij besluit niets te serveren aan de jury en zo wordt concullega Marcelo op eerder teleurstellende wijze ‘Snackmaster 2021’.

Tekst: Hanne Van Daele, eindredactie: Hanne Bral
Foto: © Hanne Van Daele