26/10/2021

Slaapcoach Joke: ‘Koffie en suiker zetten je lichaam onder stress’

Lig jij ook soms uren te piekeren in je bed? Of word je regelmatig wakker ‘s nachts? Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Je bent bovendien niet alleen. Bijna 50% van de Europese jongeren heeft minstens één keer per maand last van een slechte nachtrust. Joke De Wulf geeft slaaptherapie in Nazareth en legt uit hoe dat komt en wat je eraan kan doen. 

Het is niet uitzonderlijk dat je eens een nacht slecht slaapt. Je denkt waarschijnlijk: ‘Ik drink even een sterke kop koffie en ik ben er weer bovenop.’ Maar dan bestaat het gevaar dat je in een vicieuze cirkel terecht komt. Joke legt uit: ‘Koffie en suiker zetten je lichaam onder stress en dan ga je s’nachts weer moeilijker inslapen.’ Die vicieuze cirkel proberen slaapcoaches te doorbreken. Ze gaan met jou in gesprek om te proberen achterhalen waar het probleem zit. Daarna reiken ze tools aan om hiermee om te gaan.

Joke De Wulf heeft een praktijk midden in de natuur in Nazareth. © Daphne Siozos

Reporter Daphne ging Joke interviewen voor het 21bis-radioporgramma curieuzeneuze. Luister hier de volledige reportage:

Slaapkwaliteit van Europese jongeren

Bijna 50% van de Europese jongeren geeft aan minstens één keer per maand slecht te slapen. In 2014 sliep meer dan 10% bijna elke nacht slecht.

Data: International Journal of Public Health (2018)
Tekst & reportage: Daphne Siozos
Foto: Andrea Piacquadio via Pexels