21/10/2021

Studenten bezetten bos de Sterre in Gent om ontbossing tegen te gaan

Sinds zaterdag 16 oktober bezetten studenten het bos de Sterre in Gent. Het bos zou volgens de beslissing van UGent gekapt worden om plaats te maken voor een studentenhome. Studenten, professoren en andere sympathisanten die hier niet mee akkoord gaan, palmen het bos in tot er een gesprek met de rector van UGent kan plaatsvinden. Betogers Wies Roger (17) en Louis Monsecour (20) vertellen over de bezetting.

Langs een drukke autostrade liggen de gebouwen van Campus de Sterre. Hier begint de routebeschrijving naar de plaats van betoging. Aan de hand van een document met foto’s kunnen geïnteresseerden de weg vinden naar de grote kastanje, waarin de betogers zitten. De vlag met “Ik ben hier gekomen, want ik wil meer bomen”, verzekert bezoekers ervan dat ze juist zitten. Een zelf geknutseld pad met pijltjes mondt uit bij de betogers, die rustig vanuit hun boomhut wachten tot er iemand passeert.

Twee jongens, Wies en Louis, offeren zich op om naar beneden te komen en wat meer te vertellen over hun betoog. “UGent is van plan dit bos te kappen, om plaats vrij te maken voor een studentenhome. Daar zijn we het niet mee eens. Het zou veel schade aanrichten aan het bos en het grasland hiernaast, aangezien het veel zeldzame plantensoorten bevat. We organiseren hier activiteiten zoals een debat, een buurtfeest, een jam enzovoort om aan het bestuur van UGent te tonen hoe waardevol dit bos is.”

Hoewel de jongens tonen dat ze een hart hebben voor natuur, kenden ze het bos niet voor het betoog van start ging. Via vrienden zijn Wies en Louis mee in het betoog gerold en staan ze hier nu dus écht puur uit engagement voor het milieu. “Ik zag hoe belangrijk dit bos was voor studenten en buurtbewoners. Daarom doe ik mee”, aldus Wies.

De sfeer en gemeenschappelijke moraal van de betogers zitten alleszins goed, maar een betoog heeft ook reactie nodig om verder iets te kunnen bereiken. “Van de buurtbewoners krijgen we veel steun en positieve reacties. Er is wel een klacht ingediend vanuit UGent, dus de politie is al langs geweest. Gelukkig kregen we te horen dat ze ons hier nog niet gingen weghalen”, vertelt Wies. Louis vult aan: “Vanuit de rector is er weinig reactie gekomen. We hebben wel iemand van de studentenraad uitgenodigd om mee te debatteren met ons. Uit dat debat bleek dat het fundamenteel is om op lange termijn na te denken over de ruimtelijke ordening van de stad. Eén studentenhome gaat de behuizing voor studenten niet redden.”

De betogers blijven in het bos zitten tot er reactie van de rector komt en een debat gestart kan worden. Ze hopen dit binnen een week te bereiken.

Tekst: Olivia Stalpaert, eindredactie: Akyna Peeters
Foto: © Olivia Stalpaert