25/10/2021

Thomas More haalt opnieuw mondmaskers boven: ‘Paniek is absoluut niet aan de orde’

Vanaf dinsdag 26 oktober moeten de studenten van alle Thomas More-campussen opnieuw een mondmasker dragen. Dat meldt de algemeen directeur van de hogeschool Stijn Coenen. De regel geldt ook in ruimtes waar er meer dan 1,5 meter afstand is tussen de studenten en er genoeg verluchting is. 

Op basis van de stijgende ziekenhuiscijfers beslist de hogeschool Thomas More om opnieuw de mondmaskerplicht in te voeren. ‘Paniek is absoluut niet aan de orde, maar wanneer meer mensen binnen zijn en verluchten niet altijd kan, is het wel een handig hulpmiddel. We kunnen nog voor 100 procent op de campus blijven en dat is belangrijk’, aldus Stijn Coenen.

De studenten zullen dus in alle omstandigheden een mondmasker moeten dragen. Docenten zullen het mogen afzetten wanneer ze vooraan lesgeven. De nieuwe situatie zal strenger zijn dan die voor 1 oktober, toen alle regels op de campussen wegvielen. Daarvoor was het dragen van een mondmasker verplicht als er geen anderhalve meter afstand kon bewaard worden. ‘Nu is het vooral duidelijker en dus een beetje strenger’, aldus Coenen.

‘We moeten er alles aan doen om niet terug te keren naar een situatie waar we minder of niet naar de campus kunnen komen’

De algemeen directeur hoopt dat deze beslissing verdere maatregelen kan voorkomen. ‘We moeten er alles aan doen om niet terug te keren naar een situatie waar we minder of niet naar de campus kunnen komen.’ Hij benadrukt ook dat dit geen zware ingreep is. ‘Het is geen grote beslissing, wel of niet met een mondmasker rondlopen. Wel of niet naar de campus mogen, dat is een heel grote beslissing.’

Voor de studenten zal het alvast een aanpassing zijn. De laatste weken droeg er bijna niemand meer een mondmasker terwijl het wel was aanbevolen bij drukte. De directie gaat de hulp van studentenvertegenwoordigers inroepen om iedereen attent te maken op de nieuwe regel. 

Overlegcomité

Thomas More is niet de enige instelling waar studenten met mondmaskers weer een vertrouwd beeld zullen vormen. UGent en UAntwerpen beslisten vorige week al om opnieuw de mondmaskers overal te verplichten. 

Vrijdag komt het Overlegcomité opnieuw samen om de stijgende coronacijfers te bespreken, maar daar ging de hogeschool niet op wachten. 

Tekst en foto: © Igor Bulcke, eindredactie: Jeroen De Pauw