07/10/2021

Verlaagde immuniteit na het wegvallen van de mondmaskerplicht

Zijn er in jouw omgeving ook veel mensen verkouden? Op Twitter verschijnen veel anekdotes van studenten die zich niet goed voelen. Zij veronderstellen dat onze immuniteit verlaagd is door de mondmaskerplicht, maar klopt dit ook?

Huisarts Thomas Staels legt uit dat er in de maanden september en oktober sowieso veel virale ziektes optreden. Dit zijn verkoudheden waarbij je last hebt van hoesten, keelpijn of snot bijvoorbeeld. ‘Normaal hebben we een serieuze infectiestijging in september/ oktober wanneer de scholen allemaal beginnen en wanneer dat het kouder wordt en wanneer iedereen terug binnen kruipt.’ zegt Staels. Vorig jaar hadden erg weinig mensen last van de virussen omdat we allemaal afstand moesten houden, elkaar niet mochten zien en we mondmaskers moesten dragen.

 

Door het gebruik van mondmaskers, hebben wij ons in die mate beschermd dat ons immuunsysteem niet veel heeft moeten werken.

 

Staels legt uit dat een persoon immuniteit opbouwt door in aanraking te komen met virussen. In het begin ben je er erg ziek van maar je lichaam went er aan en zal de volgende keer al minder hevig reageren. ‘Door het gebruik van mondmaskers, hebben wij ons in die mate beschermd dat ons immuunsysteem niet veel heeft moeten werken. Al diegene die nu een virale infectie doen, hebben dus een hele tijd geen virussen gezien wat wilt zeggen dat ze toch wel heftig reageren.’ zegt Staels.

Mensen die normaal maar enkele dagen last hebben van een verkoudheid kunnen daar nu twee weken door thuiszitten met een hevige hoest of zelfs koorts. Was het dan fout om de mondmaskers te verplichten tijdens de coronapandemie? Volgens Staels niet: ‘Ik denk dat dat absoluut opweegt, je moet het relatief risico van beiden bekijken. Corona is veel gevaarlijker dan die verkoudheden die nu de ronde doen.’.

 

Jezelf testen blijft belangrijk

Het is volgens Staels soms erg moeilijk om een verkoudheid te onderscheiden van corona, vooral bij mensen die gevaccineerd zijn. ‘Die mensen zijn daar meestal niet heel ziek van. Die doen een syndroom dat te vergelijken valt met een verkoudheid, die deze periode van het jaar altijd voorkomt.’ zegt Staels. Hij benadrukt het belang om bij de minste twijfel toch een test af te nemen.

Sien Hermans is een student uit Leuven die momenteel corona heeft en gevaccineerd werd in juni 2021. Zij kreeg vorige week last van een verstopte neus, keelpijn en een hoest. Een van haar vrienden waar ze die week contact mee had, testte positief. Sien liet zich ook testen maar het resultaat bleek eerst negatief. ‘Ik ging er eigenlijk vanuit dat mijn tweede test ook negatief ging zijn omdat ik ook geen last meer had van mijn verkoudheid.’ vertelt Sien. Toch testte ze na zeven dagen positief, dit is volgens haar dokter het bewijs dat het belangrijk is om je twee keer te laten testen.

Tekst: Eline De Vreese, eindredactie: Marte Everaerts
Foto: © Eline De Vreese