28/10/2021

VUB lanceert tool die jouw klimaattoekomst berekent

Door de opwarming van de aarde zal ons dagelijks leven er komende jaren anders uit zien dan vroeger. Dat toonden verschillende studies de afgelopen jaren aan. We staan voor een periode staan vol stormen, hittegolven, droogtes en overstromingen. Maar hoe vaak zal ieder persoon deze natuurrampen tegenkomen? De nieuwe klimaatwebsite van de Vrije Universiteit Brussel biedt hierop antwoord. Zij goten hun studie over de gevolgen van klimaatsverandering voor verschillende generaties in een tool die je vertelt hoeveel natuurrampen je zal meemaken in jouw leven.

Het opzet van myclimatefuture is simpel. Je geeft je leeftijd en woonplaats in en de tool berekent hoeveel meer klimaatextremen jij tijdens je leven zal meemaken in vergelijking met een wereld zonder klimaatverandering. Naargelang je de leeftijd en woonplaats aanpast, merk je dat ook het aantal natuurrampen veranderd. Zo zullen jongere generaties vaker in contact komen met de gevolgen van de klimaatsveranderingen en merk je ook dat het Midden-Oosten en Noord-Afrika het harder te verduren zullen krijgen dan hier.

De studie, die door VUB-klimaatwetenschapper professor Wim Thiery geleid werd, heeft twee grote doelen: ‘Ten eerste willen we mensen, jong en oud, op een eenvoudige manier laten zien wat de klimaatverandering voor hen persoonlijk kan betekenen. Ten tweede willen we mensen de mogelijkheid bieden om de resultaten te delen op sociale media. Op die manier willen we het bewustzijn over de klimaatverandering vergroten bij een breed publiek,’ aldus professor Thiery.

Meer info over het opzet van de studie en de tool vindt je op de website van myclimatefuture.

Tekst: Fee Dubois, eindredactie: Helena Van Lierop
Foto: Trilemedia via Pixabay