04/10/2021

Zet een punt achter dierenleed met deze 5 tips

Internationale dierendag staat 4 oktober wereldwijd op de agenda, een dag waarop we stilstaan bij het dierenleed. Steeds meer mensen kiezen voor een vegetarisch- of veganistisch eetpatroon, maar er bestaan nog tal van andere acties om het dierenwelzijn te verbeteren. We bundelen enkele van deze alternatieven die een wereld van verschil maken.

1. Schiet zelf in actie

Neem een kijkje op het actieplatform voor Dierenbescherming en schiet in actie. Op dit platform vind je projecten terug die verenigingen organiseren voor het welzijn van dieren. Ze willen hun leefomstandigheden verbeteren en de rechten van elk dier extra belichten. Hier bij ons in België schieten deze organisaties als paddenstoelen uit de grond, een waslijst van verenigingen voor wie centjes cruciaal zijn om te overleven. Ga op zoek naar een organisatie waar je volledig achterstaat en van wie je de activiteiten wilt steunen. Elke organisatie is op zoek naar kleine gulle gevers die de handen in elkaar slaan en samen een verschil maken voor het dierenwelzijn.

2. Beestenboel in je kleerkast

Een warme wollen pull, een riem van exotisch leder of een bomberjack met een pluizig kraagje. In onze garderobe pronkt het van mooie kledingstukken, maar staan we wel stil bij de afkomst van de materialen die aan onze kleerhangers bengelen? We kunnen het niet verbloemen: als je echte bont of wol draagt kan je net zo goed een schattige wasbeer, een familie ganzen en een levensgevaarlijke python in je kleerkast opsluiten. Kies voor modemerken als Veja en Nanushka, bekende namen die geen gebruik maken van deze materialen en diervriendelijke alternatieven uitkiezen.

3. Plantaardige cosmetica

Het uiterlijk van iemand is een persoonlijk visitekaartje dat een deel van onze eigenheid verklapt. Elke morgen timmeren we aan dit plaatje, maar niet iedereen is zich tijdens deze opknapbeurt bewust van het dierenleed dat achter deze producten schuilt. Kies voor cosmeticabedrijven die een label dragen waarmee ze duidelijk maken dat dierenproeven voor hen uit den boze zijn. De Belgische merken SELF, Rainpharma en The Body Shop staan bekend om hun diervriendelijke cosmetica. Ze brengen plantaardige producten op de markt en dragen het welzijn van dieren hoog in het vaandel.

4. Onschuldige vakantietrip

Een ritje op olifanten, een duik wagen tussen haaien en een kaartje kopen voor een dolfijnenshow. Een reeks vakantie-activiteiten die er op het eerste gezicht best onschuldig uitzien, maar waar heel wat dierenleed achter schuilt. Vermijd deze uitstapjes tijdens een reis in het buitenland en pik activiteiten uit die je de kans geven om deze dieren in het wild te bewonderen. Schrijf je in voor een tour met initiatieven als Joker, een reisgezelschap waarmee je op duurzame wijze de wereld rondtrekt.

5. Toeristische valkuilen 

Kijk met een kritische blik naar de souvenirs die je op reis als aandenken uitkiest. Een beeldje gemaakt van ivoor of levende dieren als sleutelhanger, twee populaire gadgets waar vakantiegangers naar happen tijdens het snuisteren op een lokale markt. Wees jezelf bewust van het dierenleed dat bij het maken van deze souvenirs komt kijken. Voor veel toeristen is de markt een geliefd trekpleister waar ze in zwijm vallen voor de culinaire specialiteiten. Boven de kraampjes vliegt een intense walm waar je een knorrige maag van krijgt. Probeer aan deze smakelijke verleidingen te weerstaan en enkel te kiezen voor lokale snacks waarvan je de ingrediëntenlijst kent. De vissoep die ze jou voorschotelen is misschien wel gemaakt van haaienvinnen, een culinair goedje waarvoor visboeren de vinnen van levende haaien afsnijden. Smakelijk!

Tekst: Eline September, eindredactie: Marte Everaerts
Foto: © Lisa Van Beneden