26/11/2021

Black Friday, beste deal ooit of manipulatie? ‘winkels goochelen met hoge kortingen’

Dit jaar staat Black Friday op vrijdag 26 november in de agenda. Op deze dag geniet je van uitzonderlijke kortingen en lokken winkels hun klanten met speciale acties. Voor velen is deze dag het begin van de kerstaankopen. Toch maant Els Breugelmans, hoogleraar Marketing aan de KU Leuven, aan tot voorzichtigheid: ‘prijzen worden de dag voordien vaak verhoogd’.

Black Friday, dat tegenwoordig verlengd wordt naar Black Friday Weekend, kent zijn oorsprong in Amerika en vindt telkens plaats op de dag na Thanksgiving. Sinds enkele jaren is dit shopfenomeen naar ons land overgewaaid. Hoewel we in België geen Thanksgiving vieren, zijn er veel bedrijven die Black Friday gebruiken om het begin van de kerstaankopen te promoten.

Hieronder een korte tijdlijn over het begrip Black Friday.

Manipulatie in Black Friday

Volgens Els Breugelmans, hoogleraar Marketing aan de KU Leuven, zit er een zekere vorm van manipulatie in Black Friday. ‘Er wordt gegoocheld met grote kortingen, die in de werkelijkheid niet zo groot zijn.’, aldus Breugelmans.

Bekijk de volledige reportage hieronder en ontdek wat Els Breugelmans nog meer te zeggen heeft over Black Friday.

Reportage: Aaliya Kabore & Isa De Boeck, tekst: Aaliya Kabore
Foto: © Aaliya Kabore