15/11/2021

Black Waves behalen vierde plaats op EU Nations Cup waterpolo voor vrouwen

De Belgische Black Waves – de nationale waterpoloploeg van de dames – behaalden de vierde plaats op de European Nations Water Polo Cup in Tsjechië. Dat vond plaats in het weekend van 12 tot en met 14 november. Leen Baudonck (23) kijkt terug op hun prestatie: ‘Als ploeg bereikten we mooie dingen’.

Leen Baudonck is naast speelster bij de Gentse KGZV een van de speelsters van de Black Waves. Ze vond het een intens weekend. ‘Het was een leerrijk toernooi.’ De Black Waves speelden vier matchen waarvan ze er één gewonnen hebben met een uitslag van 22-8. Bij de andere matchen bleef het lang gelijk. Met scores zoals 9-6, 10-6 en 7-11 eindigden ze vervolgens steeds met een nipt verlies. Zuid-Afrika ging uiteindelijk met de gouden medaille naar huis.

Voorbereiding op de EK kwalificaties


‘Dit toernooi was een voorbereiding op de EK kwalificaties in februari’, licht Baudonck toe. ‘We moeten nog veel leren en dat hebben we nu gemerkt. Vooral fysiek moeten we een trap hoger geraken en de efficiëntie kan ook nog hoger.’ Voor de Black Waves is het de eerste keer dat ze zich kunnen kwalificeren voor het EK. ‘We hopen op één of twee keer winst, maar voor de rest hopen we vooral om veel bij te leren. Een kwalificatie voor het EK zou mooi zijn, maar is nog te hoog gegrepen. Zeker nu we gespeeld hebben tegen enkele tegenstanders. Zij hebben meer ervaring en zijn echt sterk.’

Weinig gelegenheid om te trainen

Die vierde plaats is nog mooier als je weet dat de Black Waves niet vaker dan één keer per week samen konden trainen in de maanden voor de Nations Cup. Baudonck getuigt: ‘We hebben twee jaren zonder wedstrijden achter de rug en ook nu trainen we niet vaak samen. Het zou nochtans goed zijn om meer te trainen omdat we dan meer als een team leren spelen. Dat ontbreekt nu nog.’

Leen Baudonck (23), speelster bij de Black Waves; ©The Waterpolo Network

Baudonck speelt niet alleen waterpolo, maar is ook student aan de UGent. Ze rondde de master in Biomedische wetenschappen af en volgt nu een educatieve master. Een combinatie die veel planning vergt. ‘Soms is het lastig, maar voorlopig lukt de combinatie goed. Dat is omdat ik een topsportstatuut heb, waardoor ik mijn examens kan verzetten als dat nodig is. Waterpolo is ook mijn ontspanning. Op elk vrij moment probeer ik te trainen.’

Blijf je graag op de hoogte van de Black Waves, dan kan je hen volgen op Facebook of Instagram.

Tekst: Febe De Donder, eindredactie: Maaike Huegaerts
Foto: © Fee Lampaert