01/11/2021

Effectiviteit van Johnson & Johnson-vaccin onder de loep

Kreeg jij het Johnson & Johnson-vaccin toegediend? Dan zal je binnenkort waarschijnlijk een tweede prik krijgen. Volgens verschillende experten ben je anders niet voldoende beschermd tegen Covid-19. Dirk Jochmans, research manager bij het Rega instituut: ‘De effectiviteit is heel wat lager dan die bij Pfizer of Moderna.’ 

De J&J prik, die je vaak voor je officiële uitnodiging kon krijgen, veroorzaakte een stormloop naar de vaccinatiecentra. Tienduizenden jongvolwassenen lieten zich vrijwillig vaccineren met het J&J-vaccin. Maar nu is er twijfel over de effectiviteit van het vaccin en vragen vele jongeren zich af of ze nog voldoende bescherming biedt.

 

Weg naar de vrijheid

‘Eén prik en je bent beschermd tegen Covid-19’. De efficiëntie en timing van het J&J-vaccin klonk voor vele jongeren als muziek in de oren. Hoeveel jongeren exact voor het vaccin kozen is niet duidelijk, maar in totaal werden 388.480 Belgen jonger dan 41 jaar gevaccineerd met het Johnson & Johnson-vaccin. Om voldoende beschermd te zijn hebben deze mensen een boosterprik nodig, maar of zij voorrang zullen krijgen, wordt nog beslist.

Bekijk hieronder de video.

Reportage: Kato Hulselmans en Jeroen Gielen
Foto:
© Kato Hulselmans