18/11/2021

Eerste Harry Potter-film viert 20ste verjaardag: reüniespecial, eenmalige cinemavoorstelling en taart

De eerste Harry Potter-film viert haar 20ste verjaardag. Twintig jaar geleden, op 21 november 2001, verscheen de film voor het eerst in de Belgische cinemazalen. Het enthousiasme dat er toen was, is er duidelijk nog steeds. Met een reünie van de cast, een heruitzending in de cinemazalen en een heuse Harry Potter-cake blikt de wereld terug op dat historische filmmoment.

Vier jaar na de publicatie van het eerste boek ging de film Harry Potter and the philosopher’s stone oftewel Harry Potter en de steen der wijzen in première. Op 16 november was hij te zien in de Britse zalen en enkele weken later, op 21 november 2001, ook in de Belgische bioscopen. 

De film kende een kostenplaatje van 125 miljoen dollar en bracht een veelvoud van dat bedrag op. Het succes vertaalde zich in talloze nominaties voor zowel Oscars, BAFTA’s als Grammy’s.

Reünie

Om het twintigjarige bestaan van de film te vieren, kondigt Warner Media een speciale reünieshow aan. Aan de hand van diepte-interviews met medewerkers en gesprekken met de cast zoals Daniel Radcliffe, Rupert Grint of Emma Watson, zal de show een betoverend making-of-verhaal vertellen. Voor de fans is het een magische reis door een van de meest geliefde films allertijden.

De reüniespecial komt uit op 1 januari 2022 op HBO Max. In België zal je de film kunnen bekijken op Telenet en Streamz, maar een exacte timing is nog niet bekend. Op de teaser moeten we gelukkig niet meer wachten.

Wachten op de reüniespecial is niet nodig, want voor de gelegenheid kan je Harry Potter en de Steen der Wijzen nog één keer gaan bekijken in de cinemazalen. Dat kan op woensdag 24 november om 19u45 in onder meer Kinepolis en UGC

Waar feest is, is cake

Artieste en cake sculptor Michelle Wobowo maakte voor de verjaardag een eetbare replica van Hogwarts, de tovenaarsschool uit de Harry Potter-wereld. Na 320 uur bereikte ze een resultaat van 183 cm breed, 152 cm hoog en 100 kg zwaar. ‘Dit is zonder twijfel mijn grootste uitdaging ooit en kostte me vele dagen en nachten. De reacties van de fans toen ze het voor de eerste keer zagen, maakten het allemaal meer dan waard’, beschrijft Wibowo aan BBC.

Kan je maar niet genoeg krijgen van de Harry Potter-gekte, neem dan een kijkje op de officiële website van Harry Potter.

Tekst: Febe De Donder & Hanne Van Daele, eindredactie: Matisse Van der Haegen
Foto: Mikhail Nilov via Pexels