15/11/2021

Herbeleef het lichtfestival in Gent

Na drie jaar wachten was het weer zover: de binnenstad van Gent lichtte gedurende vijf dagen volledig op met 36 nationale- en internationale kunstwerken, door verschillende lichtkunstenaars. Het festival trekt elke keer opnieuw heel wat volk aan en dat was nu niet anders. Vanwege het coronavirus besloten mensen thuis te blijven. Voor hen zal het opnieuw drie jaar wachten zijn om het spektakel van dichtbij te kunnen bekijken. Maar geen zorgen. 21bis neemt je mee langs de meest spectaculaire kunstwerken, zodat je er toch op een of andere manier bij kan zijn.  

Mede mogelijk gemaakt door Brandweerzone Centrum © Akyna Peeters

Om stipt 19:00 uur weerklinkt het startschot doorheen Gent, met behulp van een spannend muziekje. De lichtjes gaan aan, de telefoons verschijnen en de benen worden warm gemaakt. De goed gevulde Korenmarkt kijkt vol verbazing naar de Sint-Niklaaskerk, die plotseling in brand staat. Dit kunstwerk heet ‘The Big Fire That Never Happened’, een van de topfavorieten van 2011. Aangezien dit de tiende editie was, besloot Gent enkele publieksfavorieten van voorbije festivals vanonder het stof te halen met hier en daar enkele aanpassingen.

De 7,2 kilometer lange wandelroute gaat van start. Het parcours had geen specifiek startpunt, dus je kon vertrekken waar je wilde. De massa verspreidde zich automatisch. Een deel van de hoop keek naar een werk, terwijl een ander deel even bleef wachten. Er ontstond een soort van automatisch doorschuifsysteem.  De route voorziet hier en daar kleine lichtkunstwerken, om je dan weer te verrassen met iets groots.

Bezoeker Darius Verheyen (22) genoot van zijn uitstap: ‘Een wandelroute van zeven kilometer is niet niets, maar ik had niet het gevoel dat het een ellendig lange wandeling was. Je krijgt langs alle kanten iets te zien, waardoor je niet meer bezig bent met het feit dat het zo lang duurt. Ik heb ongeveer vier uur gewandeld, mee met de massa. Dat was wel handig, want zo moest ik geen kaart proberen lezen (lacht).’

Bekijk hieronder de fotogalerij.

Tekst: Akyna Peeters, foto’s: © Akyna Peeters
Eindredactie: Maaike Huegaerts