19/11/2021

Leuven installeert eerste pakjesautomaten van project Ecozone

Vorige week heeft de stad Leuven de eerste zes pakjesautomaten van het project Ecozone geplaatst. Het is de bedoeling dat in een Ecozone alle post volledig CO2-neutraal wordt bezorgd. Leuven is daarmee na Mechelen de tweede stad die het ecologische project aanvat.

Het duurzame project bestaat uit twee elementen. Enerzijds worden er 27 pakjesautomaten geïnstalleerd. Die vullen de postkantoren, postpunten en al bestaande pakjesautomaten aan. Dat moet ervoor zorgen dat de Leuvenaar op maximaal 400 meter van huis pakjes kan posten en afhalen. Koerierdiensten moeten dan niet meer naar de ontvangers thuis rijden. Anderzijds zullen pakjes, kranten en brieven door bpost vanaf 2022 met elektrische voertuigen zoals elektrische bestelwagens en fietstrailers worden geleverd.  De twee maatregelen moeten voor een CO2-neutrale levering van alle pakjes geleverd door bpost zorgen.

Werking

Volgens Schepen van Mobiliteit David Dessers (Groen) is dit project niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de verkeerssituatie: ‘Al die huis-aan-huis-leveringen zorgen voor heel wat extra verkeer en uitstoot. Door de extra afhaalpunten kunnen mensen kiezen voor een levering dichtbij huis. Dit zal de leefbaarheid en verkeersveiligheid in onze binnenstad ten goede komen.’ Bijkomstige voordelen zijn dat de levering contactloos verloopt en dat je niet thuis hoeft te zijn om je pakje te ontvangen.

Op de site van bpost leggen ze in het kort uit hoe je de pakjesautomaten moet gebruiken. Allereerst moet je de bpost app downloaden en bij een online bestelling de optie ‘pakjesautomaat’ kiezen. Als je pakketje is toegekomen, ga je naar de pakjesautomaat, open je de bpost app en schakel je bluetooth en locatievoorzieningen in. In de app log je in met het e-mailadres waarmee je het pakje besteld hebt en kies je welk pakje je komt ophalen. Je smartphone zal verbinding maken met de automaat en het deurtje zal opengaan.

Toekomst

Naast het project Ecozone volgt in 2022 ook het project Wij.Leveren in Leuven. Dat is een digitaal verdeelplatform voor pakjes waar lokale handelaars hun bestellingen op kunnen plaatsen. Deze zullen dan op een duurzame manier worden bezorgd. Zo zullen alle pakjes in Leuven in 2022 op een ecologisch verantwoorde manier worden geleverd, ook als ze besteld worden bij lokale Leuvense handelaars.

Tekst: Liam Verbinnen, eindredactie: Amber De Pau
Foto: © Pers Leuven