15/11/2021

Marie Darah wint BK Poetry Slam 2021: ‘Trots dat ik de Belgische kleuren mag vertegenwoordigen op het EK’

In de Antwerpse Arenbergschouwburg vochten twaalf finalisten op zondag 14 november uit wie de beste poetry slammer van het land is. Marie Darah (vierde van links) kroonde zich tot Belgisch kampioen, Hanna De Grave Loyson (derde van links) sleepte de publieksprijs in de wacht.

Drie minuten. Zo lang kreeg elke finalist om de vakjury te overtuigen. Zonder attributen, kostuums of muziek, enkel met tekst en een microfoon. Slammer Marie Darah scoorde het hoogst bij de jury en werd zo de eerste landelijke kampioen sinds 2018.

Finalist Hanna De Grave Loyson kreeg het publiek achter zich en won de publieksprijs. Ze vond het een erg fijne ervaring: ‘Het is mooi om te zien hoe poëzie en taal voor een connectie zorgen tussen mensen, zowel voordragers als luisteraars’, zegt ze. ‘Die verbindende sfeer hing heel erg in de lucht, ondanks het wedstrijdformat.’

Europees kampioenschap

In december neemt Darah voor ons land deel aan het Europees kampioenschap in Brussel. ‘Ik ben blij dat ik de Belgische kleuren er mag vertegenwoordigen’, klinkt het. ‘Ik wil alle slammers feliciteren en iedereen bedanken die deel uitmaakte van dit evenement.’

Slam poetry is een moderne vorm van poëzie voordragen, waarbij intonatie en ritme de woorden kracht bijzetten. ‘Een boksmatch met woorden’, zo staat te lezen op de website van het Vermeylenfonds, organisator van het evenement.

Zien hoe winnaar Marie Darah bokst met woorden? Bekijk dan zeker onderstaande video.

 

Tekst: Hanne Van Daele, eindredactie: Hanne Bral
Foto: © Creatief Schrijven vzw