Graf van François Henri van den Abeele
23/11/2021

Meter of peter worden van een Belgische gesneuvelde soldaat? Kan nog tot januari 2022

Op 11 november werd het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht. Dat gebeurde onder andere met verschillende herdenkingsplechtigheden over het hele land. Maar er zijn ook manieren om doorheen het jaar gesneuvelde soldaten te herdenken. In 2018 lanceerde het War Heritage Institute het initiatief om een gesneuvelde Belgische soldaat te adopteren. ‘Maar jammer genoeg is het meter- en peterschap niet zo succesvol als gehoopt. We zullen dan ook in januari 2022 hoogstwaarschijnlijk de stekker uit het project trekken’, zegt Willem Segers, projectbeheerder van het War Heritage Institute.

Hoe word je peter of meter van een gesneuvelde soldaat?

Het opzet van het meter- en peterschap is eenvoudig. Je surft naar www.wardeadregister.be, waar je in het War Dead Register een gesneuvelde soldaat kan opzoeken. Nadat je een soldaat hebt gekozen, stuur je een mail naar wardeadregister@warheritage.be om de adoptie te bevestigen. ‘Het gaat daarbij wel om een symbolische adoptie’, benadrukt Willem Segers, die het project behartigt. ‘Meters en peters konden voor het graf zorgen of nieuwe informatie over de soldaat bezorgen’. Er zijn momenteel zo’n driehonderd adopties geregistreerd.

Wat de toekomst van het project is, zie je in de reportage hieronder.

Reportage: Laurien Thomas en Wout Van Springel
Foto: © Laurien Thomas