25/11/2021

Mini-opera ‘Lost & Found’ in het Centraal Station van Antwerpen

In het Centraal Station in Antwerpen konden pendelaars een hele week genieten van de mini-opera Lost & FoundVan maandag 15 november tot vrijdag 26 november zaten componiste Annelies Van Parys en librettiste Gaea Schoeters in een transparante box in het midden van het station. Van daaruit werkten ze dagelijks aan een nieuwe opera waarin pendelverhalen van treinreizigers centraal stonden. Vanaf maandag 29 november is Lost & Found terug een hele week te zien in Brussel-Centraal.

In de weken voorafgaand aan het project konden pendelaars verhalen achterlaten in een gele brievenbus in het Centraal Station. Elke dag verwerkten de componiste en libbretiste, die de tekst schrijft, enkele verhalen in een nieuwe mini-opera. Dat deden ze vanuit een transparante box die in het midden van de inkomhal was geplaatst. Op deze manier konden voorbijgangers meevolgen hoe de productie van een opera eraan toegaat.

Lost & Found: what’s in a name?

‘We wilden mensen laten zien wat er komt kijken bij de creatie van een opera en op die manier opera dichter bij hen brengen’, klinkt het bij dirigent en conceptbedenker Benjamin Haemhouts. De verhalen van pendelaars vormden het vertrekpunt van elke mini-opera. ‘Net zoals je in een treinstation verloren voorwerpen kan terugvinden of verliezen, kan je dit ook met gedachten, herinneringen, mensen en zelfs liefde’, licht de dirigent toe.

Tijdens de avondspits brachten het orkest Casco Phil onder leiding van Haemhouts en operazangers van de International Opera Academy en Opera Ballet Vlaanderen de verhalen tot leven. Vele reizigers keken verrast toe hoe de inkomhal zich omvormde tot concertzaal en podium.

Europalia

Het project kadert in het tweejaarlijkse cultuurfestival Europalia waarin de spoorwegen dit keer centraal staan. Lost & Found reist nog naar stations in andere steden in binnen- en buitenland zoals Birmingham, Londen en Rotterdam. Vanaf maandag 29 november kan je de productie nog een hele week lang terugvinden in het Centraal Station van Brussel.

Wil je een stukje van de opera zien en horen? Bekijk dan hieronder de reportage.

Reportage: Jeroen Gielen & Aurelie van Herk, tekst: Jeroen Gielen
Foto: © Jeroen Gielen