26/11/2021,

Nieuwe verstrenging coronamaatregelen

Het overlegcomité heeft op woensdag 17 november weer een hele reeks verstrengingen aangekondigd omtrent de coronaregels. Die maatregelen gingen in vanaf 20 november. Premier Alexander De Croo benadrukte dat er vier basisregels zijn, maar het is net iets ingewikkelder dan dat. Daarom zetten we de belangrijkste maatregelen nog eens op een rijtje:

Stijgende cijfers

Maar die maatregelen zijn niet genoeg gebleken. Maandag bedroeg het aantal besmettingen in ons land 23.621, een nieuw record. De cijfers blijven alsmaar stijgen en de tendens voor de komende dagen ziet er niet meteen beter uit. Het overlegcomité werd vrijdagochtend 26 november weer samengeroepen om de regels te verstrengen. Premier Alexander de Croo hoopt de coronabesmettingen zo nog meer terug te dringen.

Een overzicht van het aantal coronabesmettingen van de voorbije dagen vind je hieronder:

Nieuwste coronamaatregelen

De cijfers blijven stijgen, de druk in ziekenhuizen neemt fors toe en huisartsen bezwijken onder een tsunami van mensen die getest moeten worden. De besmettingen beginnen door te wegen op het zorgpersoneel. Ook is er in Zuid-Afrika een nieuwe variant opgedoken van het virus, één die volgens virologen onrustwekkend is. Daarom gaan volgende, nieuwe maatregelen vanaf zaterdag 27 november van kracht: 

Horeca en evenementen

Privéfeesten worden de komende drie weken verboden. Wél mag je nog mensen thuis ontvangen en ook huwelijken en begrafenissen mogen blijven doorgaan. Van het moment dat je met een professionele cateraar werkt, moet je dezelfde voorwaarden als de horeca toepassen. Ook het nachtleven zal opnieuw op slot moeten tot het volgende overlegcomité.Horeca gaat weer rekening moeten houden met een sluitingsuur, om 23 uur moeten de deuren dicht. Je mag maximum met zes personen aan een tafel zitten. Deze maatregelen gaan vanaf zaterdag 27 november in.

Evenementen binnen moeten zittend doorgaan, wanneer dat niet mogelijk is worden ze afgelast. Buiten mogen ze nog wel plaatsvinden, maar dan moeten ze zich houden aan de vooraf vastgelegde maatregelen. Sportevenementen mogen binnen geen publiek meer ontvangen. Die regel gaat uitzonderlijk pas in op maandag 29 november. 

Verder verloop

Voor het onderwijs ligt voorlopig nog niets vast. Ministers van onderwijs komen dit weekend pas samen om tegen maandag extra maatregelen aan te kondigen. Wel weten we zeker dat leerkrachten voorrang zullen krijgen voor hun boosterprik. 

Premier Alexander De Croo benadrukt drie belangrijke handelingen: beperk uw contacten, gebruik zelftesten en zorg voor voldoende ventilatie. Het overlegcomité besluit 15 december weer samen te komen om de maatregelen opnieuw te evalueren en vooruit te kijken naar de feestdagen. In de tussentijd worden er testcentra geopend en krijgen sectoren die grote verliezen draaien steunpakketten toegestuurd.

Video, Grafiek en Tekst: Aurelie van Herk
Presentatie: Emiel Schoepen
Foto: Vladimir Fedotov via Unsplash