15/11/2021

Oostenrijk start vandaag met lockdown voor niet-gevaccineerden: ‘Iedereen moet voor zichzelf kunnen beslissen of ze het vaccin willen of niet’

Niet-gevaccineerden mogen in Oostenrijk vanaf vandaag enkel hun huis verlaten om essentiële inkopen te doen, te werken of naar de dokter te gaan. Dat kondigde bondskanselier Alexander Schallenberg aan afgelopen weekend in een persconferentie. Met deze maatregel wil hij de vaccinatiegraad in Oostenrijk verhogen.

Slechts 65 % van de Oostenrijkers is gevaccineerd, daarmee heeft het land een van de laagste vaccinatiegraden van West-Europa. De lockdown voor niet-gevaccineerden duurt voorlopig tien dagen, daarna volgt er een evaluatie. De politie zal controles uitvoeren via steekproeven op openbare plekken zoals horeca of kledingwinkels, overtreders krijgen een boete. Gisteren kwamen mensen massaal op straat in Wenen om te protesteren tegen deze lockdown.

Tweestrijd

Clara Lang (26) woont in Oostenrijk, maar studeert dit semester International Communication and Media aan Thomas More. Ze is in tweestrijd over de nieuwe coronamaatregelen: ‘Langs de ene kant begrijp ik dat we zulke maatregelen nodig hebben. De meeste mensen die in het ziekenhuis liggen, zijn niet gevaccineerd. Die ziekenhuiscijfers willen we naar beneden krijgen. Aan de andere kant vind ik dat iedereen voor zichzelf moet kunnen beslissen of ze het vaccin willen of niet. Een volledige lockdown is geen betere oplossing, want dan worden gevaccineerde mensen mee gestraft. Het is een moeilijke kwestie, ik ben blij dat ik de beslissing niet moet nemen’, voegt ze al lachend toe.

‘In sommige Oostenrijkse dorpen zal de kerstmarkt dit jaar niet doorgaan, in mijn thuisdorp zijn ze nog hoopvol’

‘Mijn familie in Oostenrijk is gevaccineerd, zij ondervinden dus geen problemen van de nieuwe lockdown’, voegt Clara toe. ‘Ik zie in het groepsgesprek met mijn vrienden van thuis dat veel evenementen worden afgelast, omdat niet-gevaccineerden niet binnen mogen. In sommige dorpen hebben ze al besloten dat de kerstmarkt dit jaar niet zal doorgaan, in mijn thuisdorp zijn ze nog hoopvol dat dat wel zal kunnen. Dat is een moeilijke beslissing.’

Clara Lang: ‘Ik vind het een moeilijke kwestie, ik ben blij dat ik de beslissing niet moet nemen’ © Hanne Bral

Noodzaak

Devon Vanaenrode (23) is student Artificial Intelligence en zit momenteel op Erasmus in Linz. Hij is zelf gevaccineerd. Naast de lockdown voor niet-gevaccineerden, gaan veel van Devons lessen vanaf vandaag online door en  moet hij nu ook binnen in het studentenhuis een mondmasker dragen. ‘Ikzelf vind het minder leuk dat de meeste lessen online doorgaan, maar ik begrijp de noodzaak van de nieuwe maatregelen. De meningen zijn verdeeld bij de mensen die ik hier ken: sommigen tonen begrip voor de nieuwe maatregelen en andere zijn gefrustreerd over de hele situatie.’

Tekst: Hanne Bral, eindredactie: Hanne Van Oeckel
Foto: Dan Visan via Unsplash