25/11/2021

Open debat: Press Change wil meer diversiteit in de media

Met Press Change wil jongerenmedia-agentschap StampMedia jongeren uit etnisch-culturele minderheden representatiever en positiever in het nieuws brengen.  Zaterdag 27 oktober gaan 20 Afro-Belgische jongeren in gesprek met figuren uit de mainstream media. ‘Press Change is de hoop die jij en ik hebben om de diversiteit waar we al jaren naar streven ook effectief waar te maken’, zegt Patricia Bola, studente psychopedagogische psychologie en deelneemster aan Press Change.

Jongeren voelen zich vaak vergeten en ongehoord in de media. Wanneer ze dan toch in de media komen, is dit vaak op een negatieve manier. ‘Voor mij is de media niet representatief genoeg. Ten opzichte van andere landen vind ik het jammer dat België nog steeds in een archaïstisch systeem zit. Wanneer we het hebben over representatie denkt iedereen dat er alleen wat meer kleur moet zijn, maar het gaat ook over cultuur en taal. Het is een heel brede term’, laat Bola weten. Naast representativiteit wil Press Change jongeren informeren over hoe de media exact in elkaar zit. Zo kan hun vertrouwen in de media opnieuw groeien.

‘Elk mediabedrijf met een naam heeft een bepaalde positionering en populariteit. Daarvan afwijken is uit hun comfortzone’

Lange termijn doelstellingen

‘We spraken al met  mediavertegenwoordigers en mijn vraag aan hun was: wat doen jullie om meer diversiteit in de media te brengen? We krijgen altijd zeer onwaarschijnlijke antwoorden. Ik zeg graag onwaarschijnlijk omdat het vooral lange termijn doelstellingen zijn die zo goed als nooit worden geïmplementeerd. Ze willen wel, maar doen het niet. Raar maar waar. Mediabedrijven richten zich op hun doelgroep die nog ingebakken zit in heel de archaïsche mindset hoe de media hoort te zijn. Elk mediabedrijf met een naam heeft een bepaalde positionering en populariteit. Daarvan afwijken is uit hun comfortzone’, aldus Bola.

© Patricia Bola

Het planten van een zaadje

In eerste instantie mag dit debat gezien worden als het planten van een zaadje. Het opent een platform waar wij kunnen communiceren, discussiëren en waar er ideeën worden uitgewisseld. De media zal zo onze opinie, van inheemse jongeren, hopelijk anders gaan zien. Press Change is er zowel voor jou als voor mij, om ons de media anders te laat bekijken. Op deze manier geven we de media een kans om ons iets meer te geven dan dat we tot nu toe al hebben gekregen.’

Het debat gaat door op zaterdag 27 november van 14 uur tot 18.30 uur in het het auditorium van Permeke in Antwerpen. Wil jij erbij zijn? Je kan je gratis inschrijven via dit formulier

Tekst: Helena Van Lierop, eindredactie: Dewy De Leeneer
Foto: Christina @ wocintechchat.com via Unsplash