22/11/2021

Overzicht – waar kan je in onze grootsteden nog terecht om kerst te vieren?

Kerst en corona, het zijn twee woorden die je niet graag in één zin noemt. Maar nu we middenin de vierde golf komen te staan, wankelen enkele kerstmarkten onder de vele maatregelen. Zijn er steden waar je wel nog op een veilige manier terechtkan? Wij zochten voor je uit welke steden er voorlopig nog evenementen organiseren en welke steden de plannen voor dit jaar hebben opgeborgen.

1. Brussel

Op haar 20ste verjaardag beloofd het Brusselse Winterpret een spectaculaire feesteditie te worden. De winterfestiviteiten gaan in onze hoofdstad dus voorlopig gewoon door. Van 26 november tot en met 2 januari kan je in het centrum van Brussel terecht voor gezellige kerstkraampjes, attracties, een schaatsbaan, de befaamde kerstboom op de grote markt en tal van andere activiteiten en bezienswaardigheden. Wel moet je bij toegang je Covid Safe Ticket laten scannen en is een mondmasker vanaf tien jaar verplicht. Ook laat de organisatie weten dat ze permanent in contact staan met de bevoegde instanties en ze de stijgende cijfers zeer kort opvolgen.

Buiten de vele kraampjes, kan je in Brussel ook genieten van attracties. Foto: Juliana via Unsplash

2. Antwerpen

Ook Antwerpen gooit voorlopig de handdoek nog niet in de ring. Winter In Antwerpen vindt nog steeds van 4 december tot en met 9 januari plaats. Weliswaar ook met Covid Safe Ticket en mondmasker vanaf tien jaar. Ook dit stadsbestuur en organisatie volgen de situatie op de voet op. Zo is er eind volgende week een nieuw crisisoverleg, dat zegt Johan Vermand, woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA) aan HLN: ‘Volgens de nieuwe bepalingen zouden de Kerstmarkt en de andere activiteiten van Winter in Antwerpen nog kunnen georganiseerd worden, maar uiteraard verandert de situatie zeer snel. Daarom hebben we beslist om op het einde van de week opnieuw samen te komen voor een evaluatie, wanneer er meer duidelijkheid is over hoe de curve evolueert.’

3. Gent

De stad Gent besloot afgelopen zaterdag om al zijn komende evenementen tijdelijk af te lassen. Zo vond er zondag geen intrede van de Sint plaats, zal er geen nieuwjaarsdrink gehouden worden en sneuvelen ook de Gentse Winterfeesten onder de druk van de vierde golf. Burgemeester Mathias De Clerq (Open VLD) legt uit: ‘De situatie is zeer ernstig. De cijfers zijn duidelijk. Onze medische experten hameren op het belang om zoveel mogelijk contacten te vermijden. Daarom hebben we samen beslist om evenementen die de stad organiseert, waar het heel moeilijk is om de veiligheid te garanderen, te annuleren of in te krimpen. We moeten absoluut onze voorzorgen nemen. Als we inschatten dat het niet veilig kan, dan beter niet.’

 

‘We moeten absoluut onze voorzorgen nemen. Als we inschatten dat het niet veilig kan, dan beter niet.’ – Burgemeester van Gent Mathias De Clerq (Open VLD)

 

4. Leuven

Ook Leuven maakte eerder al de beslissing om de grote evenementen van Wintertijd te schrappen. Deze maken nu plaats voor kleinere activiteiten die beter onder controle te houden zijn. Dit betekent dat de Countdown op de Oude Markt, het Foodtruckfestival, het Groot Begijnhof bij kaarslicht en de nieuwjaarsreceptie dit jaar niet zullen doorgaan.  Burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit) vertelt: ‘Het is een bijzonder moeilijke periode voor iedereen, maar als we het met z’n allen voorzichtig aanpakken kunnen we toch voldoende kerstbeleving mogelijk maken. We doen dat door veel aandacht te besteden aan de inkleding en verlichting van onze stad, en de initiatieven die doorgaan. De grote activiteiten moeten echter gezien de omstandigheden, plaats maken voor eerder kleinere, sfeervolle voorstellingen.”

 

5. Hasselt

Wie vandaag al de kerstsfeer wil opsnuiven, moet in Hasselt zijn. Het Hasseltse Winterland opende namelijk enkele dagen geleden al de deuren. Een grote stormloop hebben ze toen niet over de vloer gehad, dus is het misschien wel de ideale kerstmarkt om coronaproof van te genieten. Want ook hier werden verschillende regels geïmplementeerd om de activiteiten veilig te laten verlopen. Zo werken ze met een luchtpompsysteem en CO2 meters binnen en is een Covid Safe Ticket en een mondmasker altijd verplicht. Winterland blijft open tot 9 januari.

6. Brugge

Goed nieuws wie de kerstsfeer in het gezellige Brugge wil opsnuiven, want ook deze stad heeft laten weten dat hun Wintermarkt zal doorgaan. Weliswaar ook met enkele extra maatregelen. Zo zal er volgens VRT NWS geen eten verkocht worden aan kraampjes en moet je dus neerzitten om iets te consumeren. Ook hier is mondmasker en Covid Safe Ticket verplicht. Je kan in Brugge dus van 26 november tot en met 9 januari genieten van de spectaculaire lichtwandeling Wintergloed en de kerstmarkt.

Je zal dit jaar moeten neerzitten om te smullen van de kerstgebakjes in Brugge. Foto: Matt Seymour via Unsplash

7. Waalse grootsteden

Wil je iets verder van huis van de kerstsfeer genieten? Dan kan je ook in alle Waalse grootsteden terecht, want ook in Waver, Bergen, Luik, Aarlen en Namen worden nog steeds wintermarkten georganiseerd. Deze evenementen zijn ook telkens weer aangepast aan de maatregelen in verband met het coronavirus. Zo zijn er soms enkele activiteiten geschrapt en werden er extra hygiënemaatregelen toegevoegd. In Aarlen wordt zelfs een kerstmarkt voor het goede doel opgezet. Marché de Noël Solidaire schenkt zijn opbrengsten aan de opbouw van een Nepalese school.

Tekst: Fee Dubois, coverfoto: Matt Seymour via Unsplash
Eindredactie: Eline De Vreese