25/11/2021

RECENSIE – Snel klaar, maar niet voor beginners

Loïc Van Impe werd ooit bekend met zijn kookfilmpjes op YouTube onder de naam #KOTFOOD. Hiermee wilde hij koken aantrekkelijker en toegankelijker maken voor studenten. In het kookboek Snel Klaar wil hij die lijn verderzetten en bundelt hij een reeks recepten die naar eigen zeggen gemakkelijk, goedkoop en snel zijn. Of de recepten dat ook zijn, hangt af van wie er in de keuken staat.

Als ik één zekerheid moet verkondigen over Snel Klaar, dan is het dat alles lekker is. Niet zomaar lekker, verschrikkelijk lekker. Met inspirerende combinaties en verrassende kooktechnieken weet Loic mijn maag elke keer weer te verwennen. Zelfs boontjes worden plots lekker. Vanaf nu zal er van tijd tot tijd een hoop boontjes op mijn bord liggen, samen met een cheesy burger en tien minuten gegaard onder zilverpapier.

‘Het kookboek is een echte aanrader voor iedereen die al wat kookervaring heeft en kan rekenen op het eigen inschattingsvermogen.’

Als ik daarentegen één onzekerheid moet verkondigingen, dan is het dat de recepten voor iedereen gemakkelijk zijn. Ze zijn beknopt en niet altijd even toegankelijk als je nog nooit gekookt hebt. ‘Prik gaatjes in de aubergine en gaar mee met de pasta’. Dat is inderdaad gemakkelijk, als je weet wanneer een aubergine gaar is. Ik moet wel zeggen, meestal staat er een tijd bij. Zo moet de zoete aardappel gedurende acht minuten in de microgolfoven op 900 watt. Je denkt nu in jezelf, wat kan er misgaan? Wel, niet alle microgolfovens hebben wattages. Er zijn er die met cijfers werken. Alles hangt ook af van hoe groot die zoete aardappel is. Gevolg? Er zijn mensen die zich mooi aan die acht minuten houden en eindigen met een rauwe zoete aardappel.

Twee voorwaarden

Het voorbeeld van de zoete aardappel brengt mij tot twee voorwaarden om met Snel Klaar snel lekker eten te hebben. Ten eerste schaf je best een goede microgolfoven aan, met wattages. Het goedkope aspect wordt dan wel wat relatiever natuurlijk. Ten tweede is er een minimaal kooktalent nodig. Wees dus niet koppig. Laat die zoete aardappel gewoon enkele minuten langer garen als dat nodig is. Geen zorgen, dan nog is het eten in een mum van tijd klaar.

Kortom, het kookboek is een aanrader voor iedereen die al wat kookervaring heeft en kan rekenen op de eigen feeling. Met mijn vijf jaren kot- en kookervaring heb ik veel zin om nog meer van Loïc Van Impe te ontdekken.

Tekst: Febe De Donder, eindredactie: Igor Bulcke
Foto: ©Febe De Donder