25/11/2021

Vegan online warenhuis Shop Like You Give a Damn onderneemt actie tegen Black Friday

Black Friday staat dit jaar op vrijdag 26 november in de agenda van heel wat shopliefhebbers. Op deze koopjesdag zwichten mensen voor de verleidelijke deals en acties waarmee winkeliers hun klanten lokken. Stephan Stegeman, CEO en Co-founder van het Nederlandse vegan warenhuis Shop Like You Give a damn, wil deze zwarte vrijdag groen kleuren. ‘Met onze Bye Buy actie proberen we mensen wakker te schudden, investeren we als onderneming in een groene planeet en willen we iets positief betekenen voor de mode-industrie.’

Op Black Friday vliegen veel mensen op de kortingen waardoor ze minder nadenken over hun aankopen en niet stilstaan bij de gevolgen die deze koopjesdag met zich meebrengt. Bij Shop Like You Give a Damn, een online vegan, fair en duurzaam warenhuis, willen ze hier verandering in brengen. Deze organisatie stampte Stephan Stegeman samen met zijn zakenpartner uit de grond. ‘Ongeveer vijf jaar geleden koos ik voor een veganistische leefstijl en raakte ik gefrustreerd door het povere aanbod kleding waaruit ik kon kiezen. Al snel besefte ik dat er vermoedelijk wel meer mensen waren die met deze frustraties rondliepen. Samen met een oude businesspartner en Kim Van Langelaar brainstormden we over een nieuw concept’, vertelt Stegeman.

Milieucriteria en ethische belangen

Bij de start lag de focus bij Shop Like You Give a Damn vooral op het vegan aspect , maar al snel verruimde deze focus. ‘We willen aan een ethisch bedrijf bouwen waar we ons niet louter om dieren bekommeren, maar ook aandacht schenken aan alle mensen die binnen de mode-industrie uitgebuit worden. Tot slot moest ook moederaarde aandacht krijgen, een groene planeet die we met zorg en liefde behandelen.’ Op hun website bundelen ze kleding, cosmetica en accessoires van diverse webshops. ‘We ontwikkelden een lijst met 31 milieucriteria en ethische belangen waar wij producten op beoordelen. Pas wanneer het aanbod van een merk aan onze vereisten voldoet, gaan we een samenwerking aan. Voor ons is het in de eerste plaats van groot belang dat alles vegan is en op een eerlijke manier gemaakt wordt.’

‘Deze koopjeslust creëert een nare wereld waarin de planeet steeds meer beschadigd raakt en mensen of zelfs kinderen uitgebuit worden’

Volgens Stegeman werkt Black Friday massaconsumptie in de hand. ‘Door alles aan een maatschappelijk onverantwoord lage prijs te verkopen, zwichten mensen voor producten die ze niet nodig hebben. Deze koopjeslust creëert een nare wereld waarin de planeet steeds meer beschadigd raakt en mensen of zelfs kinderen uitgebuit worden. Onze missie en visie strookt niet met deze barre praktijken. Dagelijks zwoegen heel wat werkkrachten om deze producten op de markt te krijgen. Stel de liefde van de mensen die hieraan werken op prijs en behandel elke aankoop als een uniek stuk.’

Bye Buy Black Friday

Shop Like You Give a Damn maakt met zijn missie duidelijk dat ze niet achter deze koopjesdag staat. Dit jaar benadrukt het team haar minachting voor Black Friday nog eens extra door de Bye Buy actie te lanceren. Wanneer klanten op vrijdag 26 november een bestelling bij hun plaatsen, betalen ze 10% extra op hun aankoop. ‘Met onze actie willen we deze zwarte vrijdag een omgekeerde draai geven. We verdubbelen het bedrag dat we bij elkaar krijgen en doneren de som aan Fashion Revolution. Deze non-profitorganisatie vindt de mensen achter de mode-industrie belangrijker dan de winst en de groei van deze ondernemingen. Een warm initiatief waar wij volledig achter staan. Met onze Bye Buy actie proberen we mensen wakker te schudden, investeren we als onderneming in een groene planeet en willen we iets positiefs betekenen voor de mode-industrie.’

Tekst: Eline September; eindredactie: Olivia Stalpaert
Foto: © Shop Like You Give a Damn
(Van links naar rechts op de featured image: Kim van Langelaar, Stephan Stegeman en Alex Jansen; de drie oprichters van Shop Like You Give a Damn.)