25/11/2021

Thanksgiving: een Amerikaanse feestdag boordevol tradities

Aan de andere kant van de oceaan worden vandaag massa’s kalkoenen gestoofd, aardappelen geroosterd en bereidingen op tafel gezet. De reden hiervoor? Thanksgiving, de Amerikaanse feestdag die het ‘verbroederen’ van de oorspronkelijke bevolking en de kolonisten viert. Wij vroegen drie Amerikaanse gezinnen hoe zij deze dag vieren. Will, Mirna en Brittany geven met plezier meer uitleg over hun dag.

 

Will Philips (26), Chef

Voor Will Philips is Thanksgiving altijd een erg drukke en belangrijke periode geweest. ‘Thanksgiving is meestal een heel belangrijke feestdag voor ons. Ik heb een grote familie en de traditie was dat iedereen een hele dag bij mijn ouders thuis feest kwam vieren’, zegt Will. Jammer genoeg stak corona vorig jaar ook een stokje voor Wills Thanksgiving plannen. ‘Sinds Covid vorig jaar uitbrak houden we het kleiner dan normaal. Dit jaar reis ik naar het huis van mijn zus om enkel mijn naaste familie te zien.’

 

‘Ik heb twee jaar geleden mijn job in een restaurant opgezegd zodat ik tijdens de feestdagen vaker bij mijn familie kan zijn, zij komen altijd op de eerste plaats’ – Will Philips

 

Zo’n Thanksgiving diner is niet in één twee drie gemaakt. Will vertelt: ‘Meestal begint mijn voorbereiding voor Thanksgiving al een paar dagen van tevoren. Hoewel onze Thanksgiving een pot luck is (iedereen brengt een gerecht mee om te verdelen) maakt mijn familie de belangrijkste bereidingen van de maaltijd. Dat is veel werk, dus beginnen we meestal goed op tijd. Een paar dagen op voorhand wordt de kalkoen gepekeld en moeten alle boodschappen gedaan worden. Daarnaast maak ik jus voor de kalkoen, dressing met varkensworst, appels en walnoten, aardappelpuree met cheddar, geroosterde spruitjes, pompoentaart, cranberrysaus, en vaak wild hertenvlees of eend, als een van mijn neven daarmee komt opdagen. Mijn mama maakt een pudding met kersen, ananas en noten; gevulde champignons, en begint ‘s morgens aan de kalkoen.’

 

Het feest met zijn familie kunnen vieren is erg belangrijk voor Will. ‘Ik ben een professionele chef; dus de feestdagen waren altijd een drukke periode voor mij. Een tijdje geleden besefte ik dat familie altijd op de eerste plaats komt. Daarom heb ik twee jaar geleden mijn job in een restaurant opgezegd zodat ik de feestdagen bij mijn familie kan doorbrengen. Nu ben ik privékok en kan ik mijn werk beter plannen. Thanksgiving is een zeldzaam moment waarop heel de familie samenkomt. Ik vind het ook fijn om deel uit te maken van de familietradities met mijn verloofde en onze eigen tradities op te bouwen nu we ons leven samen beginnen. Het is zeker hectisch en stressvol, maar het is nog steeds mijn favoriete feestdag.’

 

De tafel bij de familie Philips is altijd goed gevuld. © Will Philips

 

Mirna Merely (28), accountant/content creator

Ook bij Mirna Merely’s familie wordt er veel aandacht besteed aan de feestdag. ‘Tijdens Thanksgiving komen we bij elkaar en vieren we alles wat er in het jaar gebeurd is. Meestal gaan we ook de tafel rond en vragen we elkaar om te zeggen waar we dit jaar dankbaar voor zijn. Dat is traditie.’ Thanksgiving wordt volgens Mirna niet enkel met familie gevierd, maar ook onder vrienden. ‘In de week voor Thanksgiving kom ik samen met mijn vrienden om te klinken op onze vriendschap. Dit noemen we in Amerika Friendsgiving.’

 

‘Ook mensen die ver weg van hun familie wonen vliegen vaak naar huis om tijdens Thanksgiving bij hun naasten te zijn’ – Mirna Merely

 

Hoe Thanksgiving eruit ziet varieert elk jaar voor Mirna: ‘Vorig jaar tijdens de pandemie was ik alleen thuis met mijn man omdat we geen geliefden konden bezoeken. Het jaar daarvoor kookte ik alles omdat ik Thanksgiving bij mij thuis organiseerde. Dus ik was al heel vroeg op om te koken en de tafel te dekken totdat mijn familie arriveerde. Dit jaar doen we iets anders aangezien we geen gastheer zijn. Mijn dag begon met vroeg opstaan om ontbijt te koken en te kijken naar de jaarlijkse Thanksgiving parade die wordt uitgezonden en georganiseerd in New York. ‘s Middags gaan we wandelen en genieten van het weer in Miami. Daarna maken we ons klaar om onze familie te ontmoeten bij het diner, wat waarschijnlijk zal duren tot middernacht. Morgen gaan we samen shoppen in het winkelcentrum, op zoek naar Black Friday-aanbiedingen.’

 

Ook Mirna hecht veel belangstelling aan de feestdag: ‘Deze dag is voor mijn familie één van de belangrijkste dagen van het jaar. Het is een moment waarop we kunnen samenkomen en stilstaan bij al het goede dat op ons pad is gekomen. Ook mensen die ver weg van hun familie wonen vliegen vaak naar huis om tijdens Thanksgiving bij hun naasten te zijn. Het leven is vaak erg druk, dus Thanksgiving dient als een soort pauze waarin je gewoon kan genieten van je familie en samen eten, koken, zingen en dansen.’

Ook bij de familie Merely draait het feest rond samen aan tafel zitten en genieten van elkaar. © Mirna Merely

 

Brittany Sky (23), community worker

Brittany heeft een heel andere visie over Thanksgiving dan Will en Mirna. Ze vindt Thanksgiving vieren altijd een beetje dubbel: ‘Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van het vieren van Thanksgiving vanwege de moorden op de inheemse Amerikanen die plaatsvonden toen deze dag ontstond. Maar over het algemeen vieren Amerikanen gewoon dat ze bij familie zijn en laten zien hoe dankbaar ze zijn voor hetgeen ze hebben. We tonen onze dankbaarheid door ieder iets te koken en samen te eten. Daarna vertellen we elkaar  waarvoor we dankbaar zijn.’

 

‘Sinds de dood van mijn oma komt er minder familie opdagen en smaakt het eten niet meer hetzelfde’ – Brittany Sky

 

Fan of niet, ook Brittany steekt veel tijd in de voorbereidingen van het feest: ‘Er moeten veel ingrediënten aangekocht worden en ook het huis van de host moet spic en span zijn. Daarom help ik mijn mama met koken en het huis op orde zetten. De gasten arriveren meestal ‘s middags en dan eten we de hele namiddag lang,  gezellig en knus rond één tafel. Na het eten kijken we American football en zoeken we bonnetjes bij elkaar voor Black Friday de dag nadien. We sluiten de avond af door samen kerstfilms te kijken.’

 

‘Thanksgiving is een belangrijke feestdag voor mij omdat het één van de weinige dagen in het jaar is waarop mijn hele familie samen is en plezier kan maken.’ zegt Brittany. Toch is het voor haar familie de laatste jaren lastiger dan vroeger om samen te komen: ‘Enkele jaren geleden is mijn oma overleden. Zij was de lijm van mijn familie en bracht iedereen op een natuurlijke manier samen. Ze was de beste kok die ik kende en de hele familie zakte traditiegetrouw af naar haar huis om te eten. Maar sinds haar dood komt er minder familie opdagen en smaakt het eten niet meer hetzelfde. Ik kijk heel nostalgisch terug naar die tijd.’

 

Tekst: Fee Dubois, eindredactie: Marte Everaerts
Foto’s: © Will Philips,  © Mirna Merely en Rodnae productions via Pexels