25/11/2021

‘To Be Antwerp’ georganiseerd vóór en dóór jonge artiesten

Wie tussen vrijdag 25 november en zondag 27 november in Antwerpen vertoeft, kan een kunstroute volgen doorheen de Theaterbuurt. Hierbij stellen zo’n dertig locaties waaronder galerijen, designwinkels, musea en juweliers hun deuren open voor de eindwerken van net afgestudeerde kunstenaars van Sint Lucas en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Charlotte Kalkman (24) is één van de organisatoren van To Be Antwerp. ‘Zes jaar geleden kwam Alec Nierinck op het idee om de afgestudeerde artiesten een duw in de rug te geven om hun carrière op te bouwen. Ik werkte toen mee in zijn galerij in de Sint- Jorispoort, tussen het Mechelsplein en de Frankrijklei, in deze buurt zijn veel galerijen en designwinkels en zo ontstond het concept’, vertelt ze.

To Be Antwerp draait niet enkel om het momentum van dit weekend.’

To Be is een vzw. Wij willen een brug vormen tussen afstuderen en het professionele leven door studenten met curators in contact te brengen. In juni studeren de masterstudenten af en organiseren zij een tentoonstelling met hun eindwerken. Tijdens deze expositie komen de curators een kijkje nemen en kiezen zij wie bij hen mag exposeren voor To Be Antwerp’, aldus Charlotte. ‘To Be Antwerp draait niet enkel om het momentum van dit weekend. Wij brengen veel mensen samen en we willen de studenten connecteren met veel platformen. We collaboreren dit jaar met Subbacultcha, deze organisatie ondersteunt jonge artiesten en initiatieven in België.’

‘Kunstlocaties hebben vaak een hoge drempel, To Be zorgt ervoor dat mensen sneller een kijkje durven nemen.’

Doorheen Antwerpen ontdek je verschillende nieuwe artiesten. © Eline De Vreese

‘Ook voor de locaties is het een leuke opportuniteit. Zij zijn vaak het hele jaar door bezig met hetzelfde project, door To Be Antwerp komen ze in contact met kunst van jonge artiesten met een vernieuwende insteek’, legt Charlotte uit. ‘Het eerste jaar dat we To Be Antwerp organiseerden, werd vooral het klantenbestand van de galerijen uitgenodigd. Ondertussen hebben we een groter publiek gecreëerd doordat de artiesten hun omgeving uitnodigen en doordat de stad Antwerpen ons ook veel publiciteit geeft. Kunstlocaties hebben vaak een hoge drempel, To Be zorgt ervoor dat mensen sneller een kijkje durven nemen.’

‘Het is belangrijk dat je je werk visueel tentoonstelt.’

Daphné combineerde mode met kunst in haar eindwerk. © Linde Stevens

Daphné Lesuisse (23) studeerde Grafische Vormgeving aan Sint Lucas en mag dit weekend haar eindwerk Blooming Era voorstellen in de event- locatie Adrienne & Moi. ‘Het is moeilijk om als nieuwe artiest te beginnen. Door corona heb ik de studenten met wie ik ben afgestudeerd amper gezien en heb ik veel minder connecties gelegd’, aldus Daphné. ‘Normaal kom je mensen tegen op tentoonstellingen want het is belangrijk dat je je werk visueel tentoonstelt, maar dat was veel minder dit jaar.’

Daphné presenteert haar werk op verschillende manieren. © Eline De Vreese

‘De inspiratie voor mijn werk heb ik gehaald uit de coronaperiode. Ik ben gaan nadenken wat ik wil onthouden uit deze periode en in de spotlight wil zetten. Zo kwam ik op het idee om lokale, wilde bloemen uit te vergroten en ben ik gaan samenwerken met een modestudent aan deze prints’, legt Daphné uit. ‘Nadat ik de prints ontworpen heb, heb ik ze ook gezeefdrukt en zo zijn de grote doeken ontstaan, die je kan ontdekken op To Be Antwerp.’

Tekst: Eline De Vreese, eindredactie: Olivia Stalpaert
Foto: © Bernadette Zdrazil