22/11/2021

Vijf acties waaraan je kan deelnemen tijdens de Europese week van de afvalvermindering

Tijdens de Europese week van de afvalvermindering (EWAV) steekt Europa de handen in elkaar en wordt elk land aangemoedigd om van duurzaam leven het nieuwe normaal te maken. Van 20 november tot en met 28 november organiseert leefmilieu Brussel bewustmakingsacties rond consumptievermindering, hergebruik van producten en recycling van afval. Iedereen kan zich online inschrijven voor één van deze acties en zo een steentje bijdragen aan een groenere planeet.

1. Duurzame modegoeroe

Vrijdag 26 nov kan je om 16 uur deelnemen aan het online evenement over circulaire fashion en textiel. Twee uur lang laat #CircularInnoBoosting, een project om het belang van duurzaamheid in de textielindustrie te benadrukken, experten aan het woord. Deskundigen delen hun kennis over de modesector aangezien dit één van de meest vervuilende industrieën is voor het milieu. Ze willen de impact dat afval heeft op onze maatschappij extra belichten en geven een reeks oplossingen om dit probleem aan te pakken. Je krijgt de kans om een gesprek aan te gaan met deze experten en hun kennis verder te verspreiden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Merwede (@merwede.utrecht)


2. Bijbel vol anti-voedselverspilling recepten

Tijdens de Europese week van de afvalvermindering organiseert Leefmilieu Brussel een reeks van diverse workshops waarvoor iedereen zich op 24 nov kan inschrijven. Je krijgt gouden tips om je leven beter te organiseren en jouw hoeveelheid afval te verminderen. Verder bundelt deze overheidsdienst enkele tips en tricks om voedselverspilling te vermijden. De focus ligt vooral op de inhoud van je koelkast die vaak in de vuilbak belandt. In deze workshop willen ze je wakkerschudden en duidelijk maken dat je veel efficiënter om kan gaan met deze producten. Dankzij de tips zal je voortaan veel minder eten verspillen.

3. Klein gebaar, grote kracht

Al vanaf 15 nov kan iedereen kleren naar het Stanhope hotel in Brussel brengen. Alle stukken die je binnenbrengt worden ingezameld door Les Petits Riens, een vereniging die werd opgericht om armoede te bestrijden en voor gelijkheid tussen verschillende sociale klassen strijdt. Ze verzamelen tweedehands voorwerpen die ze vervolgens verkopen aan mensen die het financieel moeilijk hebben. Nog tot en met 15 januari geeft Les Petits Riens jou de kans om je kleren binnen te brengen en elk stuk een tweede leven te geven.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Les Petits Riens (@petitsriens.be)


4. Call to Clean

Van 22 nov tot en met 26 nov kan je vier dagen lang komen helpen met de najaarsopruiming op het terrein van het ACR+ team, een onderneming die reinigings- en onderhoudsproducten voor bedrijven verdeelt. Deze grote kuis is opgesplitst in zes verschillende activiteiten: verzamelen van ongebruikte spullen, hergebruik van onnodige kantoorbenodigdheden, reparatie van oude voorwerpen, vullen van compostbakken, communicatiemateriaal recycleren en de afvalproductie vermindering. Met deze zes hoofdthema’s wil het bedrijf de afvalvermindering in Europa positief beïnvloeden.

5. Green Friday

Black Friday staat voor de deur, een dag waarop winkeliers hun producten met straffe kortingen en verleidelijke deals verkopen. Het is het startschot van de kerstperiode en kan jaarlijks op heel wat enthousiaste zielen rekenen. Deze koopjesdag strookt niet met de visie en missie die centraal staan tijdens de Europese week van de afvalvermindering. Leefmilieu Brussel vervangt Black Friday liever door Green Friday, een dag waarop ze iedereen bewust wil maken van de milieuschade die dergelijk initiatief met zich meebrengt. Op vrijdag 26 nov kan je jouw steentje bijdragen door stil te staan bij de negatieve gevolgen van Black Friday. Laat je niet verleiden door de aanstekelijke koopjes en strijd mee voor een groenere planeet.

Op de website van de Europese week voor de afvalvermindering vind je meer informatie terug over alle activiteiten die leefmilieu Brussel komende week organiseert.  

Tekst: Eline September; eindredacteur: Maaike Huegaerts
Foto: Julia M Cameron via Pexels