09/12/2021

2021bis – 5 talen die je afgelopen jaar moest leren

Ben jij tijdens de pandemie een taal beginnen leren? Volgens het taalrapport van de educatieve app Duolingo is het aantal taalleerders sinds de COVID-19-uitbraak sterk gestegen. Zette die trend zich in 2021 door? En wat waren de populairste talen om te leren?

Taalapp Duolingo baseert zich voor haar 2021-taalrapport op de gegevens van meer dan 500 miljoen gebruikers wereldwijd. Via het leerplatform kan je veertig verschillende talen leren aan de hand van gratis interactieve cursussen. In 2020 stelde het bedrijf een recordgroei aan taalleerders vast, maar ook afgelopen jaar deden zich een aantal taaltrends voor. Een overzicht van vijf talen die afgelopen jaar hun opmars maakten:

1. Japans: anime & Olympische Spelen

De meest opvallende trend is de stijgende interesse in Aziatische talen. Japans belandt dit jaar op plaats vijf in de lijst van populairste talen op Duolingo. Vooral in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk wint de taal aan populariteit. Brits nieuwsmedium The Guardian schrijft het succes onder andere toe aan de opkomst van Japanse animeseries zoals Dragon Ball en My Hero Academia. Duolingo zelf voegt daaraan toe dat 26% van de gebruikers voor een cursus Japans koos omwille van culturele evenementen zoals de Olympische Spelen in Tokio.

2. Koreaans: Squid Game & K-pop

Niet geheel onverwacht is de tweede sterkste stijger in de ranking dit jaar: Koreaans. Duolingo tekende in september een stijging van 76% op bij het aantal gebruikers dat aan de cursus Koreaans begon. Dat heeft alles te maken met de release van de succesvolle Netflixserie Squid Game. Daarbovenop tellen K-popgroepen zoals BTS en Blackpink steeds meer fans in het Westen. Koreaans prijkt daarom dit jaar op de zevende plaats in de lijst.

3. Chinees: meest gesproken ter wereld

In 2020 sloot Chinees (Standaardmandarijn) de top tien nog af, maar dit jaar steekt ze Russisch en Portugees voorbij en haalt ze de achtste plaats in de lijst. In Mexico en Brazilië is Chinees zelfs een van de vijf talen met het snelst groeiende aantal gebruikers op het platform. Met meer dan 1,2 miljard moedertaalsprekers is het ook de meest gesproken taal ter wereld.

4. Italiaans: EK voetbal & Eurovision

Winst op het Eurovisie Songfestival en twee maanden later op het EK voetbal: 2021 was een glorieus jaar voor Italië. Ook op Duolingo klimt Italiaans dit jaar omhoog in de ranglijsten. In mei steeg het aantal gebruikers dat Italiaans wilde leren plots met 56%. Volgens het leerplatform zit Songfestivalwinnaar Måneskin daar zeker voor iets tussen.

5. Spaans: standaard in top drie

Spaans is een all time favourite bij taalleerders en de nummer twee in de lijst dit jaar. In tegenstelling tot Engels (plaats één) en Frans (plaats drie) is Spaans bij ons niet standaard inbegrepen in het lessenpakket op school. In 31 landen is het de populairste taal om te leren via Duolingo.

Tekst: Hanne Van Daele, eindredactie: Hanne Bral
Foto: © Hanne Van Daele