28/12/2021

5 Belgische alcoholvrije drankjes voor het eindejaar

Klinken op het nieuwe jaar, daar hoort een glaasje bubbels bij. Maar wat als je die avond bob bent, nog moet bekomen van je kerstkater of helemaal niet van alcohol houdt? Met deze vijf alcoholvrije – én Belgische – alternatieven start je het nieuwe jaar met iets feestelijkers dan een glas water of frisdrank.

1. Vintense Rosé 0,0%

We gaan steeds vaker op zoek naar alcoholvrije alternatieven voor onze favoriete dranken. Het Belgische merk Vintense heeft daarom een uitgebreid aanbod uitgebouwd: van schuimwijnen tot stille wijnen en mocktails. Specialisten en sommeliers selecteren de wijnen en dankzij een luchtledig desalcoholiseringsproces behoudt Vintense de smaken en aroma’s van de oorspronkelijke dranken, zo ook bij de non-alcoholische roséwijn.

Vintense Fines Bulles Rosé 0,0% 75cl, €5,95.

Een feestelijk glaasje rosé, maar dan zonder alcohol. Foto: © Nightingale

2. Lyre’s Dark & Stormy

Ook Lyre’s speelt in op de alcoholvrije consumptietrend en bracht 0%-sterkedranken op de markt. Hiermee bereid je je favoriete cocktails, maar dan zonder alcohol. Voor een non-alcoholische Dark & Stormy meng je wat limoensap en ginger beer met vijf centiliter Lyre’s Dark Cane, een alternatief voor Caribische rum.

Lyre’s Dark Cane Spirit 0% 70 cl, €22,95.

Een rumcocktail maak je makkelijk non-alcoholisch met Lyre’s Dark Cane. Foto: © Nightingale

3. Gimber Moscow Mule

Gimber-oprichter en bedenker Dimitri was het beu om op evenementen een glas slechte wijn of zoete frisdrank toegestopt te krijgen. Daarom ging hij zelf op zoek en brouwde iets dat hem wél kon bekoren. Uit die zoektocht ontstond Gimber, een kruidig drankje op basis van – je raadt het al – gember. Ook hiermee kan je heel wat bekende cocktails omtoveren tot een alcoholvrije versie, zoals deze frisse Gimber Moscow Mule.

Gimber 700 ml, €24,95.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door GIMBER (@gimber_drink)

4. NONA June Tonic

Charlotte van NONA maakte als kind al graag drankjes van kruiden die ze vond in het veld. Toen ze op een afterworkdrink een alcoholvrije cocktail vroeg, kreeg ze een mierzoet drankje voorgeschoteld. Dit voorval inspireerde haar om te experimenteren met kruiden en specerijen, zoals ze vroeger ook al deed. Samen met topchefs en sommeliers perfectioneerde ze het recept voor haar NONA June. Met deze drank maak je in één-twee-drie een non-alcoholische gin tonic klaar om mee te klinken.

NONA June 70 cl, €29,95.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door NONA (@nonadrinks)

5. Grapefruit & Vanilla-mocktail

Geen zin om zelf een alcoholvrij drankje samen te stellen? The Mocktail Club van zussen Marie en Kaat biedt kant-en-klare mocktails aan, gemaakt van vers fruit en kruiden. Je hoeft enkel nog ijsblokjes en garnituur – zoals een eetbare bloem of roze peperbessen – te voorzien ter afwerking. De Grapefruit & Vanilla-mocktail kan bijvoorbeeld perfect dienen als aperitief, maar past ook goed bij witte vis en schaaldieren.

Grapefruit & Vanilla 1l, €11,95.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door The Mocktail Club (@the_mocktail_club)

Alle bovengenoemde merken zijn terug te vinden bij Delhaize of in de drankenhandel, met uitzondering van de dranken van The Mocktail Club. Een overzicht van de verkooppunten vind je op hun website.

 

Tekst: Hanne Van Daele, eindredactie: Jolien Pollet
Foto: © Hanne Van Daele