16/12/2021

5 tips om écht meer te lezen

Het jaar komt stilaan op zijn einde en goede voornemens worden goedgelovig neergepend. Neem jij je elk jaar opnieuw voor om meer te lezen, maar komt het er nooit van? Met deze tips zorg je ervoor dat je in 2022 toch minstens één goed voornemen langer dan twee weken volhoudt.

1. Maak een Goodreads-account aan

Goodreads is een socialemediasite voor boekenwormen. ‘Je kan bijhouden welke boeken je leest en recensies schrijven’, legt student Journalistiek Hanne Van Daele (23) uit. ‘Ik schrijf zelf geen recensies, maar duid wel aan hoeveel sterren op vijf een boek volgens mij verdient.’ Daarnaast kan je voor jezelf ook instellen hoeveel boeken je dit jaar wilt lezen, Goodreads vertelt dan hoe ver je staat met je leesdoel. ‘Soms motiveer ik mezelf om een boek uit te lezen, omdat ik dan op Goodreads kan aanduiden dat ik al iets dichter bij mijn leesdoel zit’, gaat Hanne verder. ‘Daarnaast kijk ik graag naar wat de mensen die ik volg aan het lezen zijn.’ The Storygraph is een populair alternatief voor Goodreads.

2. Laat je inspireren door BookTok of Booktube

Op sociale media is er een hele community voor al wie graag leest. Student Journalistiek Frauke Codenie (21) vindt vooral online inspiratie. ‘Ik vind het interessant om nieuwe boeken te leren kennen via video’s op YouTube of TikTok. Het is leuker dan gewoon op zoek gaan in de bibliotheek of online. Naast het visuele aspect, spreekt ook de interesse voor boeken die de makers uitstralen mij heel erg aan.’ Frauke geeft als tip om Jack Edwards te volgen op YouTube. ‘Zijn reviews vind ik heel goed. Een van zijn formats is I read every book … recommended. Daarin leest Jack Edwards boeken die een bekend persoon heeft aangeraden in interviews of op hun sociale media en bespreekt die boeken dan. Zo leer je de smaak van bijvoorbeeld Dua Lipa of Timothée Chalamet kennen en ontdek je nieuwe boeken.’

‘Op TikTok volg ik @bettysbooklist’, gaat Frauke verder. ‘Zij maakt video’s waarin ze een personage uit een boek nadoet en de plot vertelt vanuit het perspectief van dat personage. Meestal is dat zo goed gedaan dat je het boek meteen wilt lezen.’

@bettysbooklistThe other actors seem to be in on it… #booktok #bookrecommendations #thrillerbooklover #thrillerbooks #whattoreadnext♬ original sound – bettysbooklist

3. Ga naar de bibliotheek

Nu je je leeslijstje hebt aangevuld met al die aangeraden boeken, moet je ze natuurlijk ook nog lezen. Als je boeken wilt kopen, kan lezen al snel een dure hobby worden. Het goedkoopste alternatief is naar de bibliotheek gaan. Je kan zoveel lezen als je wilt, zonder je schuldig te moeten voelen dat je teveel geld uitgeeft aan boeken. Daarbovenop vormt de beperkte uitleentermijn een deadline, wat ook weer kan motiveren om het boek sneller uit te lezen. In de Antwerpse stadsbibliotheken is de uitleentermijn recent verlengd van drie naar zes weken. Daarnaast schaffen ze ook de boetes af als je een boek te laat inlevert. ‘Mensen vinden het boetesysteem ontzettend stresserend’, vertelde coördinator Yannick Bochem op Radio 2 Antwerpen. ‘Daarom introduceren we boetevrij lenen. We gaan mensen vooral herinneringen sturen en dat systeem zal ook werken.’ 

4. Lees op een vast moment

‘Hoe concreter je voornemen, hoe makkelijker je het kunt volhouden’, legt psycholoog en psychotherapeut Michaël Bloemen uit in Libelle. Hij illustreert dit aan de hand van het klassieke goede voornemen om meer te sporten. ‘ ‘Meer sporten’ is een heel vaag voornemen. Welke sport wil je beoefenen en hoe vaak wil je dat doen? Het helpt ook om je voornemen in drie termijnen op te delen: wat doe je binnen 24 uur? Wat doe je volgende week? Wat wil je volgende maand doen?’ Dit kan je ook toepassen op lezen. Plan een vast leesmoment in je dag: bijvoorbeeld vlak nadat je wakker wordt in de ochtend of vlak voor je gaat slapen in de avond. Bloemen: ‘Zo voorkom je uitstelgedrag en zet je kleine stappen richting je doel.’

5. Wees niet te streng voor jezelf

Forceer jezelf niet om een boek uit te lezen als je het niet goed vindt, want dat is tijdverspilling. Leg het gewoon aan de kant en start in een ander boek. En maak je niet teveel zorgen als je je leesdoelen niet haalt. We ‘moeten’ al genoeg en als je lezen als een verplichting gaat beschouwen, is het plezier er al snel af. Lezen moet gewoon leuk blijven.

Tekst: Hanne Bral, eindredactie: Eline September
Foto: Christine Hume via Unsplash